OBAMA ELNÖK AZ IRÁNI ISZLÁM KÖZTÁRSASÁGGAL KAPCSOLATOS ÚJ DIPLOMÁCIAI ERŐFESZÍTÉSEKET JELENTETT BE

Obama elnök az Ovális Irodában íróasztala mögött ülve telefonál

Obama elnök Hassan Rouhani iráni elnökkel beszél telefonon (Hivatalos White House fotó/ Pete Souza)

Obama elnök ma beszélt Rouhani elnökkel, az Iráni Iszlám Köztársaság vezetőjével—amerikai és iráni elnök között 1979 óta ez volt az első kommunikáció.

A két vezető megvitatta az Irán nukleáris programjával kapcsolatos megegyezésre irányuló törekvéseket. A Fehér Ház sajtótájékoztató termében adott nyilatkozata során Obama azt mondta, hogy „bár a sikerre egyáltalán nincsen garancia, azt hiszem, hogy elérhetünk egy átfogó megoldást”.

„Kerry külügyminisztert az iráni kormánnyal kapcsolatos diplomáciai törekvések folytatására utasítottam. Tegnap New Yorkban partnereinkkel—az Európai Unióval, az Egyesült Királysággal, Franciaországgal, Németországgal, Oroszországgal, Kínával—együtt konstruktív megbeszéléseket folytattunk az iráni külügyminiszterrel. A haladás érdekében Rouhani elnök és én arra utasítottuk saját csapatunkat, hogy a P5+1 teamekkel együtt gyors ütemben dolgozzanak tovább a megegyezésen. Ez idő alatt szoros kapcsolatot tartunk a térségben lévő barátainkkal és szövetségeseinkkel, Izraelt is beleértve.”

„E kérdés megoldásával nyilvánvalóan igen fontos lépést tennénk az Egyesült Államok és az Iráni Iszlám Köztársaság újfajta, a kölcsönös érdekeken és a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolata felé”—mondta Obama elnök. „Segítene Irán és a nemzetközi közösség, továbbá a térség más országaival való kapcsolat javításában is. Így az irániak is kihasználhatnák rendkívüli adottságaikat, s mi más problémák megoldása felé fordulva nagyobb békét és stabilitást érhetnénk el a Közel-Keleten.”

Obama elnök azt mondta ma délután, hogy e bejelentés egy napon történik a Szíria esetében elért igen jelentős diplomáciai áttöréssel, mivel az ENSZ Biztonsági Tanácsa olyan határozatra fog szavazni, amely kötelezi az Aszad rezsimet, hogy vegyi fegyvereit helyezze nemzetközi ellenőrzés alá, hogy azok végül megsemmisítésre kerülhessenek.

„Ez a kötelező érvényű határozat biztosítja majd, hogy az Aszad rezsim betartsa az ígéreteit, vagy szembesüljön a következményekkel”—mondta Obama.

Forrás: President Obama Announces New Diplomatic Efforts with the Islamic Republic of Iran | Megan Slack| DOS Blog |Szeptember 27, 2013

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.