ÖSSZEFOGLALÓ HAGEL VÉDELMI MINISZTER TALÁLKOZÓJÁRÓL HENDE CSABA MAGYAR HONVÉDELMI MINISZTERREL

2013. október 22.

George Little, a Pentagon sajtótitkára az alábbi összefoglalót tette közzé:

Chuck Hagel védelmi miniszter találkozott Hende Csaba magyar honvédelmi miniszterrel Belgiumban, a NATO hadügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán.

A találkozó során Hagel és Hende miniszterek megvitatták a kétoldalú együttműködést, beszéltek a biztonság és stabilitás biztosításának fontosságáról 2014 után Afganisztánban, tárgyaltak a védelmi költségvetésekről és tervezésről, valamint a jelenlegi szíriai helyzetről.

Hagel miniszter megköszönte Hende miniszternek, hogy Magyarország támogatja a pápai légitámaszponton működő, több nemzetiségű erőt, a Nehéz Légiszállító Ezredet, valamint az országnak a Stratégiai Légiszállító Kapacitás kezdeményezésben játszott vezető szerepét és részvételét.

A vezetők megemlékeztek az Állami Partnerségi Program keretében a Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda közötti partnerség huszadik évfordulójáról, amelynek keretében többször került sor közös bevetésre az ISAF támogatására Afganisztánban. Hagel miniszter méltatta Magyarország sok éve folytatott hozzájárulását Afganisztánban, konkrétan a Különleges Műveleti Erők támogatását, illetve a magyar katonaságnak a Kabuli Nemzetközi Repülőtér védelmében végzett munkáját.

Hagel miniszter elismerőleg szólt továbbá Magyarország hozzájárulásáról a Balkánon végzett koalíciós műveletekhez, kiemelve a magyar erőfeszítések sikerét a Balkán biztonságának és stabilitásának elősegítésére.

Hagel és Hende miniszterek megvitatták a szíriai helyzetet is, és beszéltek a nemzetközi közösség azon erőfeszítéseinek fontosságáról, amellyel a szíriai vegyi fegyverek biztonságba helyezésén és megsemmisítésén dolgoznak. A vezetők egyetértettek abban, hogy a helyzet alakulására való tekintettel továbbra is kapcsolatban maradnak.

Forrás: Readout of Secretary Hagel’s Meeting with Hungarian Minister of Defense Csaba Hende

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.