AMERIKAI SEGÍTSÉG A FÜLÖP-SZIGETEK LAKÓINAK

Két amerikai tengerészgyalogos egy asszonyt segít le a lépcsőn

A manilai Vilamor légibázison amerikai tengerészgyalogosok segítenek a fedél nélkül maradt Fülöp-szigetieknek. A Hayan szupertájfun több mint 4,2 millió embert érintett az országban. (DOD fotó)

Washington—Obama elnök elmondása szerint az Egyesült Államok jelentős humanitárius segítséget nyújt, s a Hayan szupertájfun utóhatásainak enyhítésére további segélyeket, eszközöket és berendezéseket szállít a Fülöp-szigetieknek.

Obama november 10-én kiadott közleménye szerint mind őt, mind feleségét, Michelle Obamát mély szomorúsággal töltik el a Hayan szupertájfun következtében elveszett életek és a jelentős pusztítás. „Gondolatainkban és imáinkban együtt érzünk a sokmillió emberrel, akit a vihar pusztítása érintett”. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok további segítséget nyújt majd a Fülöp-szigetek kormányának az azonnali ellátáshoz és a helyreállításhoz.

A Hayan november 8-án és 9-én sújtott le a Fülöp-szigetek keleti partjaira, és 235 km/h sebességgel, időnként 275 kp/h-ra erősödve, 6 méter magas viharos hullámokat hajtva száguldott át a szigetek központján. A 120 km/h-ra gyengült tájfun a Dél-kínai-tengeren áthaladva november 11-én a korai órákban Vietnam északi részére ért, ahol földcsuszamlásokat okozott.

A manilai nagykövetségen a nagyköveti tisztet ellátó Brian Goldbeck ügyvivő azonnali nyilatkozatot adott ki a katasztrófahelyzetről, s közölte, hogy 100.000 dollárt biztosít a lakosság egészségügyi, ivóvíz-ellátási és szennyvízhelyzettel kapcsolatos problémáinak enyhítésére. A nagykövetség közölte, hogy a szükséges humanitárius segítség teljes körű felmérése érdekében segélycsapat repül Manilába. Az USAID (USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala) katasztrófaelhárító segélycsapata felkészült arra, hogy az ország vihar sújtotta részein elvégezze a felméréseket.

A Nagykövetség közlése szerint az USAID külföldi katasztrófaelhárító irodájának munkatársai, valamint a külképviselet tagjai már megérkeztek az érintett helyszínekre, hogy felmérjék a viharkárokat.

John Kerry külügyminiszter is legmélyebb együttérzését és részvétét fejezte ki a Hayan szupertájfun emberéleteket is követelő pusztításával küszködő lakosságnak.

Kerry november 11-én elmondta, hogy a Külügyminisztérium is együttműködik a Fülöp-szigeteki Katasztrófaenyhítési Alappal, amelyet az amerikai non-profit The mGive Foundation állított fel, hogy a károsultak számára mobil telefonok útján érkező adományokat koordinálják.

„A gyors és hatékony segítségnyújtás érdekében az Egyesült Államok a vészhelyzet beállta óta szorosan együttműködik Fülöp-szigeteki partnereivel. A Fülöp-szigeteken és Palauban lévő követségeink állandó és szoros kapcsolatban állnak a helyi kormányzati szervekkel, hogy a megfelelő helyre juttassák a segítséget”—mondja Kerry külügyminiszter.

Kerry beszélt Albert del Rosario Fülöp-szigeteki külügyminiszterrel, s biztosította arról, hogy az USA minden szükséges és lehető segítséget megad.

Az Egyesült Államok azonnali segélyszállítmányokat indít, hogy a páratlanul erős vihar pusztítása nyomán fedél nélkül maradt százezreknek menedékhelyeket állíthassanak fel, és több ezer család ellátására elegendő azonnali élelmiszer- és higiéniai kellék szállítmányokat is küld, mondta Kerry.

Chuck Hagel védelmi miniszter bejelentette, hogy a Fülöp-szigeteki kormány segélykérése nyomán utasította az USA Csendes-óceáni Parancsnokságát Hawaii-n, hogy helikoptereket, merev-szárnyú repülőgépeket és tengerfelszíni kutatásra és mentésre alkalmas berendezéseket bocsássanak rendelkezésre.

Hagel elmondta, hogy az amerikai hadsereg, az USAID és a manilai Amerikai Nagykövetség együtt vizsgálják a tájfun hatásait, és készek arra, hogy segítsenek egy szövetséges országnak a kilábalásban.

„Kezdetben a tengerfelszíni kutatásra és mentésre alkalmas középnehéz helikoptereken és merevszárnyú repülőgépeken, valamint a megfelelő logisztikai eszközökön van a legnagyobb hangsúly”—közölte a Pentagon.

A Pentagon sajtótitkára, George Little elmondta, hogy természeti katasztrófák esetén az amerikai katonaság az adott ország kormányának kérésére gyakran segít a mentésben és helyreállításban.

Nemzetközi segélyszervezetek és más kormányok is küldenek sürgősségi csapatokat és segélyszállítmányokat a Fülöp-szigetekre.

A Pentagon közlése szerint egy előzetes felmérést végző csapat, mintegy 90 amerikai tengerészgyalogos és tengerész repült november 10-én Okinawáról a Fülöp-szigetekre, hogy megkezdjék a kárenyhítést és a helyreállítást. A csapat C-130-as szállítórepülőket, MV-22 Osprey típusú és másféle helikoptereket kért, a tengerészet pedig két P-3 Orion megfigyelő repülőgépet küldött.

Az indulásra készülődő csapat raklapokon elhelyezett berendezéseket, élelmiszert és az ínség enyhítésére szolgáló más fontos ellátmányt is rakodott a C-30-as szállítógépekbe.

Az Orionokat természeti katasztrófák esetén az elszabadult hajókon és csónakokban hánykolódók felkutatására használják, de a megfigyelő repülőgépek a vihar sújtotta szárazfölön is segítséget jelentenek a túlélők megtalálásában.

A Fülöp-szigetek felé tartó amerikai katonai segítség mellett az amerikai speciális műveleti erők több száz tagja is a Fülöp-szigeteken tartózkodik, hogy rövid távú megbízás keretében tanácsadás és kiképzés útján segítse a helyi csapatokat a szélsőséges csoportok ellenében. Amerikai katonai személyzet állandó jelleggel nem állomásozik az országban.

Forrás: United States Provides Humanitarian Support in Philippines | By Merle David Kellerhals Jr. | Staff Writer | 11 November 2013

Kerry külügyminiszter beszédeObama elnök közleménye

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.