AZ AIDS ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJA 2013.

Zimbabwei iskolások (USAID fotó)

Az Egyesült Államok támogatást nyújt zimbabwei gyerekek egészségügyi ellátásához és iskoláztatásához. Az országnak mintegy 1,2 millió HIV-vel élő lakosa van (USAID fotó)

John Kerry külügyminiszter beszéde az AIDS elleni küzdelem világnapján

Az AIDS elleni küzdelem világnapján a világ közössége megemlékezik a sok elvesztett életről, s ismételten támogatásáról biztosítja mindazon egyének és családok millióit, akik HIV/AIDS betegséggel, vagy annak árnyékában élnek világszerte.

E napon erőt meríthetünk az elmúlt évben tett jelentős lépések miatt érzett örömből, s újult erővel vállaljuk a további munkát az AIDS-mentes nemzedék eléréséért.

Az idei év rendkívül eredményes évtizedet zár. Tíz évvel ezelőtt, amikor Bush elnök a kongresszus teljes, kétpárti támogatása mellett elindította a PEPFAR (President’s Emergency Plan for AIDS Relief/az amerikai elnök AIDS-elleni programja) programot, Afrika nagy részén egy AIDS diagnózis gyakorlatilag felért egy halálos ítélettel. A járvány alapjaiban fenyegette a társadalmakat—gyerekek milliói maradtak árván, megrekedt a gazdasági fejlődés, és az országok a nyomor szorításában vergődtek.

Mára a korszakos jelentőségű tudományos előrelépések és a hatékony programok párhuzamos bevezetésének köszönhetően elérhető távolságba került egy AIDS-mentes nemzedék létrejötte. Afrika Szaharától délre fekvő országaiban, ahol legsúlyosabb volt a járvány, 2001 óta csaknem 40 százalékkal csökkent az új HIV-fertőzések száma, továbbá 2005 óta közel egyharmadával kevesebb az AIDS-szel kapcsolatos halálozás. A fejlődés nagyrészt a PEPFAR, a Global Fund to Fight AIDS, Tubercolosis and Malaria (AIDS, tuberkolózis és malária elleni globális alap) és a fogadó országok rendkívüli igyekezetének és összefogásának köszönhető.

Az Egyesült Államok büszke arra, hogy régóta vezető szerepet játszik e törekvésekben. Kutatással, pénzügyi támogatással, HIV-kezeléssel kapcsolatos szolgálatok közvetlen támogatásával mindig jó példával jártunk elől e harcban, s csatlakozásra szólítottunk másokat is.

Idén júniusban, a PEPFAR tizedik évfordulóján örömmel jelenthettem be az egymilliomodik olyan egészséges baba születését, aki a PEPFAR megelőző programjának köszönhetően nem kapta meg anyjától a betegséget. Igen bíztatónak találom azt a jelentést is, amely szerint 13 ország (közöttük 11 szub-szaharai) elérte az AIDS-járvány elvi csúcspontját, ami annyit jelent, hogy éves viszonylatban a kezelésben részesülő felnőtt betegek száma meghaladja az újonnan megbetegedett felnőttek számát.

Szeptemberben az a megtisztelő feladat várt rám, hogy vezető afrikai politikusokat és a globális egészségügy más, magas szintű képviselőit lássam vendégül egy ülésen, hogy Dél-Afrikával, Ruandával és Namíbiával közösen olyan új, innovatív PEPFAR ország-egészségügyi partnerségi programot indítsunk, amely elképzelésünk értelmében tovább növeli az egyes országok felelősségvállalását és a program fenntarthatóságát.

Újabb sikert jelentett, hogy november 19-én a képviselőház és a szenátus kétpárti támogatással elfogadta a PEPFAR Stewardship and Oversight Act-et (a PEPFAR program intézésével és felügyeletével foglalkozó törvényjavaslatot).

A javaslat ismételten kifejezésre juttatja, hogy az Egyesült Államok elkötelezett e történelmi jelentőségű egészségügyi program és az AIDS-elleni globális közdelem iránt.

Az AIDS-mentes generáció elérése közös felelősségünk. Az AIDS elleni erőteljes és fenntartható globális fellépéshez elengedhetetlenül szükséges a fogadó országok kormányával, a civil társadalommal, a vallási közösségekkel, a magánszektorral és a multilaterális szervezetekkel való együttműködés.

Amint az AIDS elleni küzdelem idei világnapján méltatjuk az eddig elért rendkívüli eredményeket, arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a munkának még közel sincs vége!

Tudom, hogy ha még jobb eredményekre törekszünk és megosztjuk a felelősséget, el tudjuk érni a célunkat.

Forrás: World AIDS Day 2013 | Remarks by Secretary of State John Kerry

 

This entry was posted in Foreign Policy, Society & Values and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.