KERRY KÜLÜGYMINISZTER A NATO CÉLJAIRÓL

John Kerry külügyminiszter és Catherine Ashton EU főképviselő december 4-én Brüsszelben, a NATO kétnapos külügyminiszteri értekezletén (AP fotó)

John Kerry külügyminiszter és Catherine Ashton EU főképviselő december 4-én Brüsszelben, a NATO kétnapos külügyminiszteri értekezletén (AP fotó)

„A 2014-es angliai csúcsra készülő 27-tagú NATO szövetség három kulcsfontosságú kérdésre összpontosít: az afgán biztonság jövőbeli támogatására, a jövőbeli katonai képességekre, valamint a több mint 44 országgal fennálló partnerkapcsolataira”–mondja John Kerry külügyminiszter.

Egy sajtótájékoztatón Kerry azt mondta, hogy 2014. döntő fontosságú év lesz az afganisztáni küldetés és a NATO jövőbeli szerepvállalása szempontjából.

Kerry december 3-4-én részt vett a NATO brüsszeli székházában tartott külügyminiszteri találkozón. Több külügyminiszterrel és Catherine Ashton EU főképviselővel külön is találkozott. Ashton vezette a hat ország—Anglia, Kína, Franciaország, Németország, Oroszország és az Egyesült Államok—valamint Irán között az iráni nukleáris programról folytatott megbeszéléseket.

December 3-án Kerry arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a külügyminiszterek hosszasan tárgyaltak az átmeneti időszakról, amelynek során jövő év végére, amikor véget ér a NATO biztonsági közreműködő küldetése és az Egyesült Államok befejezi a harci egységek kivonását, a biztonság fenntartásáért viselt teljes felelősséget átadják az afgánoknak.

„Beszélni fogunk annak fontosságáról is, hogy a NATO harci küldetésének befejezése után is támogassuk Afganisztánt. Az Egyesült Államok elkötelezte magát amellett, hogy kiveszi a részét az afgán biztonsági erőknek nyújtandó kiképző, tanácsadó, támogató munkából”—mondta Kerry.

Az Egyesült Államok olyan biztonsági megállapodás mielőbbi aláírására bíztatja Hamid Karzai afgán elnököt, amelynek értelmében a harci küldetés lezárása után is maradhatnak amerikai katonák Afganisztánban.

A tárgyalás alatt álló kétoldalú biztonsági megállapodás mintául szolgál majd a haderők jogállásáról szóló megállapodásokhoz, amelyeket további NATO országok kötnek Afganisztánnal. Kerry elmondása szerint a NATO vezetésével ötvennél több ország vesz részt valamilyen formában az afganisztáni küldetésben, s ezeknek időre lesz szükségük ahhoz, hogy beállítsák a haderő létszámát, lefektessék a tervezési követelményeket, eleget tegyenek a telepítésre és berendezésekre vonatkozó követelményeknek, s rövid idő alatt elvégezzék a pénzügyi tervezést.

Mind Karzai, mind az afgán Vének Tanácsa, a Loya Jirga jelezte, hogy támogatják a biztonsági megállapodást.

„Optimálisan annyit kérünk, hogy próbáljuk meg kezelni ezt az átmenetet Afganisztánban”—mondta Kerry.

A NATO megvizsgálja azt is, hogy milyen módon invesztáljanak a képességekbe, a gyakorlatokba és a képzésbe ahhoz, hogy a tagországok megfelelően válaszolhassanak a jövőbeli kihívásokra, mondta Kerry.

A NATO történetének egyik tanulsága, hogy—különösen a konfliktusokat követő stabilizálódás esetében—igen célravezető a helyi biztonsági erők támogatása. „Most azt kell elérnünk, hogy alkalmassá váljanak saját erőik kiképzésére, s minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy segítsük e téren azokat az országokat, akiknek szüksége van rá, és akik igénylik” —tette hozzá.

Kerry elmondása szerint a NATO azt is vizsgálja, hogy miként adjon új lendületet a már fennálló—például a mediterrán vagy az öböl-menti országokkal létesített— partnerségeknek, s hogyan fűzze szorosabbra az együttműködést kulcsfontosságú operatív partnereivel. Mivel a NATO már más térségekben is folytatott műveleteket, igen sok támogató partnerre tett szert, így megnövekedett eséllyel telepítheti csapatait oda, ahol, és akkor, amikor szükség van rájuk.

A 2014-es NATO csúcstalálkozót szeptember 4-5-én Dél-Walesben rendezik, házigazdája Dávid Cameron brit miniszterelnök lesz.

„További lépéseket teszünk a szövetség korszerűsítése érdekében, hogy erős és rugalmas legyen, s bármilyen biztonsági kihívással szembe tudjon nézni”—mondta december 4-én Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkár. „S még szorosabbra fonjuk az Európát és Észak-Amerikát összefűző köteléket, amely erőnk, biztonságunk és sikerességünk forrása.”

Forrás: Kerry Cites Goals for 2014 NATO Summit |By Merle David Kellerhals Jr. | DOS Staff Writer | 04 December 2013

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.