KERRY KÜLÜGYMINISZTER NYILATKOZATA AZ UKRAJNAI ESEMÉNYEKRŐL

Nyilatkozat az ukrajnai eseményekről

Az Egyesült Államok visszataszítónak találja az ukrán hatóságok azon döntését, hogy a kijevi Majdan téren zajló békés tiltakozásokra rohamrendőrökkel, bulldózerekkel és gumibotokkal reagálnak, ahelyett, hogy tiszteletben tartanák a demokratikus jogokat és az emberi méltóságot. Ez a fajta válasz nemcsak elfogadhatatlan, de káros is a demokráciára nézve.

A múlt héten Brüszelben és Moldovában hangsúlyoztam annak fontosságát, hogy minden oldal kerülje az erőszakot, és felszólítottam Janukovics elnököt, hogy cselekedjék az ukrán nép törekvéseinek megfelelően.  Tájékoztattuk az ukrán kormányt aggodalmainkról.

Ahogyan azt Biden alelnök is világossá tette Janukovics elnöknek a tegnapi napon folyatott telefonbeszélgetésük során, a demokratikus elvek tisztelete, beleértve a gyülekezési szabadságot, alapvetően meghatározza az Egyesült Államok hozzáállását Ukrajnához.  Ez egy egyetemes érték, nem pusztán amerikai. Heteken át arra hívtuk fel arra Janukovics elnököt és kormányát, hogy hallják meg népük szavát, aki békét, igazságosságot és európai jövőt követel.  Ehelyett, úgy tűnik, ma este Ukrajna vezetői egy ettől igencsak eltérő utat választottak.

Maximális visszafogottságra szólítunk fel.  Az emberi életeket meg kell védeni.  Az ukrán hatóságok teljes felelősséggel tartoznak az ukrán nép biztonságáért.

Ma éjjel, miközben Kijev utcáit füst lepi be, és a zúgnak a templomok harangjai, az Egyesült Államok az ukrán nép mellett áll.  Az ukrán nép jobbat érdemel!

2013. december 10.

Forrás: Statements on Ukraine

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.