ELNÖKI KIÁLTVÁNY A RABSZOLGASÁG ÉS EMBERKERESKEDELEM ELLENI HÓNAPRÓL

A RABSZOLGASÁG ÉS AZ EMBERKERESKEDELEM MEGELŐZÉSÉNEK NEMZETI HÓNAPJA, 2014.

AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK ELNÖKÉNEK KIÁLTVÁNYA

Több mint másfél évszázaddal Abraham Lincoln elnök Egyenjogúsági Kiáltványa után még mindig milliók élnek gúzsba kötve: fegyveres harcra kényszerített, vagy családjuk nyomora miatt bordélyházaknak eladott gyerekek, csekély fizetésért vagy ingyen gürcölő férfiak és nők, akiket fenyegetéssel és veréssel tartanak vissza a szökéstől. A rabszolgaság roncsolóan hat társadalmunk szerkezetére, erőszakot és szervezett bűnözést gerjeszt, és megalázza közös emberiességünket. A Rabszolgaság és Emberkereskedelem Megelőzésének Nemzeti Hónapja során ismételten elkötelezzük magunkat amellett, hogy e veszély minden formáját megszüntetjük.

Mivel a modern rabszolgaság globális tragédia, leküzdése nemzetközi fellépést igényel. Az Egyesült Államok ráirányítja a fényt azokra a sötét zugokra, ahol tartja magát, szankciókkal sújtja a legsúlyosabb bűnöket elkövetőket, ösztönzőkkel igyekszik előmozdítani, hogy egyes országok felelős magatartást tanúsítsanak, s együttműködik az emberkereskedelem áldozatainak kiszabadulását segítő csoportokkal. Segítünk a fokozott ellenlépésekre törekvő országoknak, s úgy látjuk, hogy egyre több helyen hoznak emberkereskedelem-elleni törvényeket, s egyre fokozottabb mértékben szereznek ezeknek érvényt.

Itthon igyekszünk jó példát mutatni. Kormányom rekordszámú bűnöző elfogásával csap le az emberkereskedőkre. Új technológiát alkalmazunk a küzdelemben, a szövetségi kormány első ízben alakított ki stratégiai akciótervet az áldozatokat támogató szolgáltatások fejlesztésére, s hatásosabb emberkereskedelem-elleni védelmet épít be a szövetségi szerződésekbe. Az elmúlt évben a Fehér Ház emberkereskedelem-elleni rendezvényei összehozták a vezetőket a társadalom minden szektorából. Így együtt új elképzeléseket vetettünk fel arról, hogy országos szintű, illetve alulról építkező helyi kezdeményezések útján hogyan léphetnénk fel az emberkereskedelem ellen.

Amellett, hogy az emberkereskedő-hálózatok felszámolásán dolgozunk és segítünk az áldozatoknak új életet kezdeni, azokkal a tényezőkkel is foglalkoznunk kell, amelyek ily sok embert hajtanak rabságba. Úgy kell fejleszteni a gazdaságokat, hogy legális munkahelyek jöjjenek létre, olyan általános igazságérzetet kell kelteni, mely egyetlen gyereket sem enged kizsákmányolni, s fiainknak és lányainknak azonos esélyt kell biztosítanunk álmaik megvalósításához. E hónapban minden országot, minden közösséget és minden egyes embert arra bíztatok, hogy bárhol találkozik emberkereskedelemmel, harcoljon ellene! Egy emberként jelentsük ki, hogy a mi világunkban nincs helye rabszolgaságnak, s végre mindenki számára állítsuk helyre a szabadsághoz, méltósághoz és igazságossághoz való alapvető jogot!

Ezért én, Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, az Alkotmány és az Egyesült Államok törvényei útján rám ruházott hatalmamnál fogva 2014 januárját a Rabszolgaság és Emberkereskedelem Megelőzésének Nemzeti Hónapjává nyilvánítom, melynek csúcspontja az évente február elsején ünnepelt Nemzeti Szabadság Napja. Minden üzleti vállalkozást, országos és helyi szervezetet, vallási gyülekezetet, minden családot és minden amerikait arra kérek, hogy értse meg, milyen alapvetően fontos szerepünk lehet a rabszolgaság minden formájának felszámolásában, s megfelelő rendezvényekkel és tevékenységekkel ünnepelje meg e hónapot.

A fentieket kézjegyemmel hitelesítettem az Úr kétezer-tizenharmadik és az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének kétszázharmincnyolcadik évében, december harmincegyedik napján.

BARACK OBAMA

 

This entry was posted in Society & Values and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.