2013 MÉRFÖLDKŐ-SZÁMBA MENŐ ESEMÉNYEI

Világunk az űrből nézve (AP fotó)

Világunk az űrből nézve (AP fotó)

Mivel 2013-ban minden eddiginél többen használták hírforrásként a közösségi médiát, a Külügyminisztérium is egyre aktívabban használja. Az volt, s most is az a célunk ezzel, hogy mindenki könnyebben juthasson külpolitikai információkhoz, s többféle csatornán közölhesse saját véleményét. Íme, az elmúlt év tizenhárom mérföldkő-jelentőségű eseménye a közösségi média híreiből:

1. Nelson Mandela elhunyta (december):

Nelson Mandela

Nelson Mandela

A világ egyik legnagyobb vezetőjének elhunyta alkalmából az Egyesült Államok nevében Dr. Maya Angelou megindító költeménnyel fejezte ki együttérzését a dél-afrikai népnek. A tiszteletadást több mint egymillióan olvasták.

2. Közvetlen kapcsolat Iránnal (szeptember):

John Kerry amerikai és Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter

34 év után először beszélt egymással amerikai és iráni elnök. A hét folyamán Kerry külügyminiszter egy azóta már történelminek nevezett tweetben kommentálta az elmozdulást.

3. Megegyezés a szíriai vegyi fegyverek ügyében (szeptember):

Kerry külügyminiszter Google+ Hangout rendezvénye a New York Times újságírójával, Nicholas Kristoffal, és a Syria Deeply újságírójával, Lara Setrakiannel

Mivel a híradások zöme azzal foglalkozott, hogy Amerika belekeveredett a szír ügyekbe, Kerry külügyminiszter a New York Times újságírójával, Nicholas Kristoffal, és a Syria Deeply újságírójával, Lara Setrakiannel rendezett Google+ Hangout keretében közvetlenül elmagyarázta a helyzetet az amerikaiaknak. Az esemény során válaszoltak az USA Holokauszt Emlékmúzeumának oktatási programjában részt vevő amerikai tanárok kérdéseire is. Két héttel ezután a nemzetközi közösség a szír vegyi fegyverek felszámolására vonatkozó megállapodást ért el.

4. Izraeli-palesztin béketárgyalások (július)

Kerry külügyminiszer, Tzipi Livni izraeli igazságügyi miniszter, valamint Saeb Erekat palesztin főtárgyaló Közvetlen tárgyalások nélkül eltelt 3 éves szünet után ismét tárgyalások indultak az izraeliek és a palesztinok között a végleges békeszerződésről. Kerry külügyminiszter egy év alatt 11 alkalommal utazott a térségbe, hogy segítsen ebben.

5. A fogyatékkal élők jogai (december)

Judy Heumann és Michelle Kwan  paralimpikonokRövidesen ismét a szenátus elé kerül jóváhagyásra a 2012-ben csekély többséggel leszavazott Disability Rights Treaty (CRDP), azaz a fogyatékkal élők jogairól szóló egyezmény. Judy Heumann és Michelle Kwan paralimpikonok arról beszéltek e  Google+Hangout keretében, hogy utazásaik során mit jelentene számukra a CRDP, s mit jelentene a világon minden fogyatékkal élő számára.

6. A Haian tájfun (november)

Az „unselfie”

A Haian tájfun Fülöp-szigeteki pusztítását követően Kerry külügyminiszter egy un. „unselfie”-n bíztatta az embereket, hogy járuljanak hozzá az áldozatok javára rendezett „GivingTuesday” jótékonysági akcióhoz. Ehhez egy papírlapot tartott fel annak a web-oldalnak a címével, amely információt kínált a segítségnyújtás lehetőségeiről.

7. A klímaváltozás elleni küzdelem (november)

Hőmérsékleti anomáliák számának emelkedése

 

Két hétig tartó intenzív tárgyalások után Varsóban minden ország belegyezett, hogy 2015 elejéig egyértelműen elkötelezi magát egy klímaváltozás elleni új, globális megállapodás mellett. Az Egyesült Államok már dolgozik saját hozzájárulásán. Ezen a Tumblr animált illusztráción az elmúlt évszázad hőmérsékleti anomáliáinak drámai megsokszorozódása látható.

8. Hatalomváltás Egyiptomban (július)

http://blogs.state.gov/sites/default/files/styles/large/public/contributed_images/2013_1231_kerry_egypt.jpg?itok=xW5MECMG

Miután Mohamed Morsi egyiptomi elnököt elmozdították a hatalomból, állandósultak az összecsapások az új kormány támogatói és ellenzői között. Az Egyesült Államok az erőszak mellőzésére és az emberi és polgári jogok tiszteletben tartására szólította fel mindkét oldalt. Ezen a Flickr photostream képen Kerry külügyminiszter az átmeneti kormány tagjával, Sisi tábornokkal beszél egy demokratikus, azaz befogadó, szabad és tisztességes választások útján hatalomra kerülő kormány fontosságáról.

9. Kínai-amerikai együttműködés (április)

Kerry külügyminiszter Kínában

Amikor Kalifornia és Guangdong-tartomány szándéknyilatkozatot írt alá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről, az USA legnépesebb állama és a világ legsűrűbben lakott tartománya lépett energiaügyi partnerségre. Itt olvasható a beszámoló Brown kormányzó gongzhoui útjáról és a két ország között kialakult komoly kapcsolatokról.

10. LMBT juttatások (augusztus)

Egynemű pár

A házasság védelméről szóló törvényjavaslatot (Defense of Marriage Act) elutasító legfelsőbb bírósági döntés után Kerry külügyminiszter bejelentette, hogy a Külügyminisztérium a vízumkérelmek esetében világszerte kiterjeszti a házaspárokra vonatkozó elbírálási előnyöket azonos nemű párokra is.

11. Több nemzetközi vállalkozó

A Kuala Lumpur-i globális vállalkozói csúcstalálkozó néhány résztvevője

A Kuala Lumpur-i globális vállalkozói csúcstalálkozóra a világ minden tájáról érkeztek fiatal vállalkozók, hogy megosszák egymással elképzeléseiket, s megmutassák, hogy hogyan keltenek új, globális innovációs hullámot. Ezen a YouTube videón Kerry külügyminiszter arról beszél, hogy amerikaiak hogyan invesztálnak a jövőjükbe.

12. Malala Napja (július)

Malala Juszufzai 16. születésnapja tiszteletére az ENSZ Malala Nappá nyilvánította július 12-ét. A tizenéves pakisztáni aktivista annak ellenére tovább küzd a lányok iskoláztatásáért és a nők jogaiért, hogy ebbéli tevékenysége miatt háton és nyakon lőtték. Ő az eddigi legfiatalabb Nobel békedíj-jelölt.

13. Szomália elismerése (január)

 

Clinton külügyminiszter és Hasszán Sejk Mohamud szomáliai elnök

Több évtizedes konfliktus után Clinton külügyminiszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok és Szomália helyreállítja az 1991 óta szünetelő diplomáciai kapcsolatokat.

Forrás: Thirteen Stories That Shaped the World in 2013 | POSTED BY DOUGLAS FRANTZ | DECEMBER 31, 2013

Douglas Frantz közkapcsolatokkal foglalkozó külügyi államtitkár

 

This entry was posted in Foreign Policy, Society & Values and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.