20 ÉVE INDULT A PARTNERSÉG A BÉKÉÉRT PROGRAM

Jen Psaki szóvivő nyilatkozata

USA Külügyminisztériuma, 2014. január 11.

Az Egyesült Államok és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Szövetségének (NATO) többi tagországa 1994. január 11-én, azaz pontosan húsz évvel ezelőtt alkotta meg a Partnerség a Békéért programot.

A Partnerség a Békéért a szövetség alapját jelentő demokratikus elvek mentén 22 európai és ázsiai országgal kapcsolja össze a NATO-t. Olyan műveleteket hajtanak végre, amelyekkel elősegítik a békét és a biztonságot, továbbá–védelmi reformok, politika és tervezés, katonai együttműködés és hadgyakorlatok útján–növelik saját biztonsági kapacitásukat is. A Partnerség a Békéért és más békepartnerségi programok erősebbé tették a NATO-t, mivel sokszínűséget hoztak, politikai belátást eredményeztek, s egyúttal kitágították biztonsági hatókörzetét. A Partnerség a Békéért megszületése óta a programban résztvevő országok közül tizenkettő tagja lett a NATO-nak, s Afganisztántól Koszovón át Líbiáig még több partner járult hozzá a NATO-vezette hadműveletekhez. A NATO tagországok és partnereik hadgyakorlatok százait folytatták le, hogy fejlesszék interoperabilitásukat és válságkezelési, konfliktusmegoldó és békefenntartó kapacitásukat.

A Partnerség a Békéért huszadik évfordulóján megerősítjük elhatározásunkat, hogy a NATO-val, valamint szövetségeseinkkel és partnereinkkel együtt tovább dolgozunk annak a kritikus fontosságú szerepnek az erősítésén és elmélyítésén, amit a NATO partnerségek a szövetség alkalmazkodóképességének, hatékonyságának és eredményességének fokozásában, s így tágabb közösségünk stabilitásának és biztonságának támogatásában játszanak.

Forrás: State Department on 20th Anniversary of Partnership for Peace

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.