AZ UKRAJNAI UTCAI ÖSSZECSAPÁSOK HALÁLOS ÁLDOZATAIRÓL SZÓLÓ JELENTÉSEK

Sajtónyilatkozat

Marie Harf, helyettes külügyi szóvivő, Szóvivői Iroda | Washington, DC | 2014. január 22.

Az Egyesült Államok határozottan elítéli a fokozódó erőszakot Kijev utcáin, mely sebesülésekhez és két tüntető lelövéséhez vezetett. Minden felet arra szólítunk fel, hogy azonnal rendezzék a helyzetet és tartózkodjanak az erőszaktól. A fokozódó feszültség Ukrajnában egyenes következménye annak, hogy az ukrán kormány nem folytatott igazi párbeszédet, valamint antidemokratikus törvényeket hagytak jóvá január 16-án. Elfogadhatatlanok azonban a Pravy Sektor nevű szélsőjobboldali csoport tagjainak agresszív akciói, és az utcákat lángba borító állapotok aláássák a békés tiltakozók erőfeszítéseit. Hasonlóképpen helytelenítjük a nem-hivatalos „tituski” csoportok erőszakos cselekedeteit.

Szintén elítéljük az újságírókat és a békés tüntetőket célzó támadásokat, beleértve a letartóztatásokat. A Majdan mozgalmat az erőszakmentesség szelleme jellemezte, melyet mi határozottan támogatunk.

Felszólítjuk az ukrán kormányt, hogy Ukrajna számára jobb utat kijelölő lépéseket tegyen, beleértve az antidemokratikus törvények visszavonását és nemzeti konzultáció kezdeményezését a politikai ellenzékkel. Az Egyesült Államok már számos, az erőszakért felelős ember vízumát visszavonta, és további válaszlépéseket fog megfontolni bármely szereplő ellen, aki erőszakhoz folyamodik.

Forrás: Reported Deaths in Ukraine Street Clashes

További információ:

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.