A LONDON 11 NYILATKOZATA A SZÍRIAI BÉKEFOLYAMATRÓL

A Szóvivői Iroda sajtóközleménye, Washington, D.C. 2014. január 31.

Egyiptom, Franciaország, Németország, Olaszország, Jordánia, Katar, Szaúd-Arábia, Törökország, az Egyesült Arab Emirátus, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok vezető tisztségviselői, akik előzőleg találkoztak Genfben a szír nép legitim vezetője, a Szíriai Nemzeti Koalíció vezetésével érkezett szír ellenzéki küldöttséggel, január 31-én a következő kiáltványt tették közzé:

1. Nagyra értékeljük Brahimi közös különleges képviselő és csapata erőfeszítéseit, amellyel meg kívánják alapozni a szíriai rezsim és a szíriai ellenzék képviselői közötti tárgyalásokat. Az ENSZ-főtitkár azzal a céllal hívta össze a Genf II konferencia résztvevőit, hogy a Genfi Nyilatkozat alapján megindítsák a Szíria szuverenitását, függetlenségét, egységét és területi integritását megőriző politikai átmenetet. Amint azt a főtitkár a Montreux-i konferencián is megerősítette, az átmenetnek egy teljes–tehát a biztonsági, hírszerzési és katonai apparátus feletti–végrehajtó hatalommal rendelkező átmeneti kormányzó testület közös megegyezés alapján történő felállításával kell kezdődnie. A tárgyalások célja az, hogy a Genfi Közlemény maradéktalan végrehajtásával késedelem nélkül felállítsanak egy teljes végrehajtó hatalommal rendelkező átmeneti kormányt.

2. Üdvözöljük a Szíriai Nemzeti Koalíció bátor döntését, hogy eljöjjön Genfbe, és az ellenzéki küldöttség konstruktív hozzáállását, melyet a tárgyalások első fordulója során végig tanúsított. Azt szorgalmazzuk, hogy a Koalíció ebbe az irányba folytassa tovább az erőfeszítéseit, s még jobban szélesítse ki az ellenzéki küldöttség összetételét, valamint próbáljon aktívan elérni minden szír embert. Mi teljes elkötelezettséggel támogatjuk e folyamatot.

3. A rezsimnek egyértelműen azzal kell kinyilatkoztatnia a szándékát, hogy az ENSZ-főtitkár meghívólevelében jelzetteknek s a Montreaux-ban jelen lévő országok kérésének megfelelően elfogadja a Genfi Közleményt és elkötelezi magát a konferencia céljai mellett. A rezsim felelős azért, hogy a tárgyalások első fordulójában nem történt valódi előrelépés. Nem szabad tovább akadályoznia az érdemi tárgyalásokat, s a második fordulóban konstruktív hozzáállást kell tanúsítania. Kérjük mindazokat, akik hatással vannak rá, hogy a folyamat sikeréhez szükséges feltételek megteremtése érdekében vessék latba a befolyásukat.

4. Mélységesen felháborít bennünket, hogy a rezsim „éhezz vagy add meg magad” stratégiát gyakorol, amellyel elsősorban Damaszkusz külvárosaiban, Homsz régi városában, de másutt is százezrektől tartja vissza az élelmiszereket és gyógyszereket, továbbá önkényesen fogva tart több tízezer civilt. Annál inkább fontos, hogy a Genf II folyamat kézzelfogható és azonnali előnyöket hozzon a szíriai embereknek. Kérjük a nemzetközi közösséget, használja fel minden befolyását arra, hogy Szíriában mindenhová késedelem nélkül, maradéktalanul eljuthasson a humanitárius segítség. Az ENSZ javaslata és az ellenzék egyetértése alapján a rezsimnek át kell engednie az ENSZ konvojokat Homsz régi városához.

5. A leghatározottabban elítéljük, hogy a rezsim folyamatosan hordóbombákat, ballisztikus rakétákat és nehéztüzérséget vet be saját polgárai ellen, ami szöges ellentétben áll mind a genfi folyamattal, mind az alapvető emberi jogi elvekkel.

6. Ismételten kinyilvánítjuk, hogy a szíriai népnek joga ahhoz, hogy megvédje magát. Ennek szellemében elkötelezzük magunkat azon ellenzéki csoportok támogatása mellett, amelyek a 2012. július 12-én az általuk is elfogadott nemzeti szövetség értelmében elismerik a Szíriai Nemzeti Koalíció politikai fennhatóságát és elfogadják egy demokratikus átmenet lehetőségét. Teljes mértékben támogatjuk az al-Kaidához kötődő csoportok elleni ellenzéki fellépést. Elítéljük külföldi harcosok jelenlétét Szíriában, akár a rezsim oldalán harcolnak, mint például a Hezbollah és más Irán-támogatta erők, akár a szélsőséges csoportokban. Arra kérjük a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy a szélsőségesek ne állhassanak a szír nép demokratikus törekvéseinek az útjába.

7. A Genf II konferencia célja az, hogy a szíriai nép egy valódi politikai átmenet útján maga irányíthassa a jövőjét. Rendkívül fontos, hogy ezek a célok megvalósuljanak!

Forrás: London 11 Communique | Media Note Office of the Spokesperson Washington, DC January 31, 2014

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.