A SZÍRIAI NŐK SZEREPE A BÉKEFOLYAMATBAN

Szíriai nők a menekülttábor mellett

Szíriai nők a menekülttábor mellett

A Szíriában dúló erőszak megfékezéséért folyó tárgyalások minden nap eszembe juttatják, hogy a válság megoldásában mennyire fontos szerep jut a szíriai nőknek. Két héttel ezelőtt én képviseltem az Egyesült Államokat egy magas-szintű előkészítő konferencián, amelyet az ENSZ és a holland kormány szervezett annak érdekében, hogy a Genf II konferencián részt vevő nők is hallassák a hangjukat.  A küldöttek meggyőző beszámolói és írásbeli nyilatkozatai még inkább kihangsúlyozták, hogy a békefolyamatban mennyire fontosak a nők nézőpontjai.

Bár igen változatos elképzeléseik vannak Szíria jövőjét illetően, a Genfben összegyűlt nők mindannyian azt kívánják, hogy haladéktalanul vessenek véget az erőszaknak, biztosítsanak akadálytalan hozzáférést a humanitárius segítséghez, továbbá támogassák a Genf I Nyilatkozatban foglaltakat és a diplomáciai tárgyalásokat. S ami a legfontosabb: mindannyian azt nyilatkozták, hogy minden tárgyalásnál igen lényeges a nők jelentős részvétele.

Nincsenek kétségeim afelől, hogy a nők nézőpontjai mentén többféle problémát érintenek és elmélyültebbek lesznek a megbeszélések. A szír lányokra és asszonyokra másféle, speciális hatást tesz a válság. Szexuális erőszakkal kell küzdeniük, ami jelentősen károsíthatja az egészségüket, a jól-létüket, valamint a családjukon és a közösségükön belüli szerepükre. A hagyományos szerepüktől eltérő feladatokat látnak el, amíg a férjük, apjuk, bátyjuk harcol, vagy erőszakos támadások célpontja. Számolniuk kell azzal a lehetőséggel is, hogy korán férjhez adják őket, mert a hozomány kell a család megélhetésére vagy lakbérére.

A múlt héten megkezdődtek a Genf II tárgyalások, s a közvetítők és a szíriaiak szerencséjére mind a kormány, mind az ellenzék küldöttségében voltak nők. A mai tárgyalások főként arról szólnak, hogy hogyan juthat el a humanitárius segítség Homszba. A jelen lévő nők emlékeztették a küldötteket arra, hogy egy változatos összetételű női koalíció már hetekkel korábban orvosi és humanitárius segítség biztosítását kérte. Ezek a nők Homszba, Aleppóba, Damaszkuszba, vagy máshová visszatérve támogatást szerezhetnek a tárgyalásokhoz, hiszen a mindennapi erőszak közepette élő helyi emberek közé tartoznak.

E nők részvétele felbecsülhetetlenül értékes, mert–mint előttük annyi más nő Szudánban, Ugandában, Irakban, az izraeliek és a palesztinok között–egyedülálló problémákat vetnek fel a tárgyalások folyamán. A nők a civil biztonság helyreállítására összpontosítanak, a közösségek újjáépítését és megőrzését tartják fontosnak, s az otthonuk elhagyására kényszerültek szükségleteit és érdekeit tartják szem előtt. A nők szoros kapcsolatban állnak a háború sújtotta otthoni közösségekkel, és segítenek megteremteni a helyiek jobb tájékoztatására, valamint a tárgyaló felek és a tárgyalásos megoldás elfogadtatására szolgáló kommunikációs csatornákat.

A nők a további tárgyalások során is mindig a béketörekvések fontos erőforrásának számítanak majd. Betekintést adhatnak az otthoni helyzetbe, és a legjobb stratégiát kínálják a konfliktus miatt szétszakadt közösségek újjáépítéséhez és újraegyesítéséhez.

A globális közösség saját érdeke, hogy a szíriai nők továbbra is mind helyi, mind országos szinten részesei és alakítói legyenek a párbeszédnek és a probléma-megoldó folyamatoknak. Az ő részvételük nélkül valószínűleg nehezebben elérhető, törékenyebb és sebezhetőbb lenne a béke.

A szerző Carla Koppell, az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) stratégiai vezetője.

Forrás: Syrian Women: Critical Partners for Peace

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.