CONDOLEEZZA RICE, AZ USA ELSŐ AFROAMERIKAI KÜLÜGYMINISZTER-ASSZONYA

Condoleezza Rice korábbi amerikai külügyminiszter a Reagan szobor avatásán beszél (követségi fotó)

2011. június 29-én felavatták Reagan elnök szobrát a budapesti Szabadság téren. A díszvendégek között ott volt Condoleezza Rice korábbi külügyminiszter is, aki képünkön beszédet mond az egybegyűlteknek. (követségi fotó)

Egy középiskolai tanár és egy presbiteriánus lelkész egyetlen gyereke, Condoleezza Rice korábbi külügyminiszter még a faji szegregáció idején nőtt fel az alabamai Birminghamben. Rice szerint a szülei „nem engedték meg, hogy a korukban fennálló korlátozások és igazságtalanságok beszűkítsék a látókörüket”.

Angelina Ray Rice, aki zenetanár volt, zenei ihletésű nevet választott a lányának: a con dolcezza olasz zenei műszó jelentése bájjal/kellemmel. A család idővel Denverbe költözött. Rice a Denveri Egyetem Nemzetközi Tudományok Josef Korbel Iskolájában szerzett politikatudományi doktorátust.

Rice szovjet-specialista lett. Először a kaliforniai Stanford Egyetemen tanított, majd 1989 és 1991 között George H. E. Bush elnöksége idején a Fehér Ház Nemzetbiztonsági tanácsában volt szovjet-szakértő. 2000-ben tért vissza a közszolgálatba, amikor az elnök kinevezte az első női nemzetbiztonsági tanácsadónak.

2005-ben, ugyancsak Bush elnök kinevezése alapján ő lett az első afroamerikai külügyminiszter-asszony.

Rice jelenleg a Stanford Egyetemen a politikai gazdaságtan és a politológia professzora, valamint a Hoover Intézet főmunkatársa; a Rice Hadley Group nemzetközi üzleti tanácsadó cég alapító tagja.

Rendkívüli, hétköznapi emberek című családi emlékiratában Rice a szüleinek tulajdonítja elért sikereit, hiszen ők hangsúlyozták a jó oktatás fontosságát, s ők vallották, hogy „nincs annál rosszabb, mint ha valaki a körülmények tehetetlen áldozata”. Kitér az írás arra is, hogy milyen fontos az egyéni szabadság, s milyen nagy hatással volt rá, hogy megélhette az amerikai polgárjogi mozgalmat és a Szovjetunió összeomlását.

„Ezek a tapasztalatok megerősítették bennem a gondolatot, hogy a szabadságvágy egyetemleges” és az a „fontos, hogy a vezetők kiálljanak amellett, hogy minden férfi, nő, és gyermek megérdemli, hogy szabadságban éljen”—írja.

Forrás: Condoleezza Rice: Secretary of State

 

This entry was posted in Society & Values and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.