“ELNÖKÖK NAPJA” WASHINGTON ÉS LINCOLN EMLÉKÉRE

Presidents Day pamphlet cover

Letölthető pamflet angol nyelven

Amerikai ünnepek

Washington Születésnapja amerikai szövetségi ünnep, amelyet George Washington, az Egyesült Államok első elnöke tiszteletére tartanak minden február harmadik hétfőjén. Az ünnep fokozatosan két elnök, George Washington és Abraham Lincoln születésnapi megemlékezésévé vált, így sok amerikai az Elnökök Napja (Presidents Day) néven emlegeti.

George Washington

George Washington 1732. február 22-én született Virginia gyarmaton, ahol apjának dohányültetvénye volt. Földmérőként is dolgozott a virginiai határvidéken, majd őrnagy lett a virginiai katonaságnál. Hősiesen szolgált a franciák és az indiánok elleni háborúkban, majd hazatért a családi otthonba, Mount Vernonba, és sikeres ültetvényes lett.

1775-ben, amikor a gyarmatok és Nagy-Britannia között kitört a függetlenségi háború, a Kontinentális Kongresszus egyhangúan Washingtont választotta a Kontinentális Hadsereg főparancsnokának. Bár kis csapata jól felszerelt, hivatásos hadsereggel állt szemben, a hihetetlen nehézségek dacára győzelemre vezette gyakorta rongyos katonáit. A britek 1791-ben a virginiai Yorktownnál megadták magukat. Az USA Kongresszusa 1976-ban poszthumusz 6-csillagos tábornokká nevezte ki, így mindig ő lesz a legmagasabb rangú amerikai katona.

Washington csaknem egyetemleges tiszteletnek örvendett, nem utolsósorban azért, mert visszautasított mindenféle, katonai diadala teljében felkínált politikai hatalmat. Ehelyett úgy döntött, hogy visszatér magánéletéhez Mount Vernonba.

1787-ben ő elnökölt az Amerikai Alkotmány megírásakor, s amikor ratifikálták, egyhangú választás alapján ő lett az Egyesült Államok első elnöke. Két négyéves ciklust szolgált végig 1789 és1797 között. A második ciklus végére Amerika legnépszerűbb embere lett, s továbbra is elnök maradhatott volna, de ő—utódai számára precedenst teremtve–lemondott a hatalomról.

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln 1809. február 12-én született, s 1860-ban ő lett Amerika 16. elnöke. Mivel a 15 rabszolgatartó déli állam közül 11 kivált az Egyesült Államokból, hogy létrehozza az Amerikai Konföderációt, Lincoln az amerikai polgárháború (1861-1865) komoly alkotmányos, katonai és erkölcsi válságán vezette át az országot. Az 1863. január 1-jén kiadott Egyenjogúsági Kiáltványban betiltotta a rabszolgaságot a még mindig rebellis konföderációs államokban. A proklamáció megváltoztatta a háború jellegét: az egyes államok jogaiért folyó küzdelmekből a rabszolgaság eltörlésére irányuló háború lett. Lincoln úgy gondolta, hogy a rabszolgaság végleges megszüntetéséhez módosítani kell az Alkotmányt, ezért támogatta az 1865 decemberében elfogadott 13. Alkotmánymódosítást. Öt nappal a Konföderáció kapitulációja után, 1865. április 9-én egy konföderációs szimpatizáns agyonlőtte Lincoln elnököt.

Tiszteletadás mindkét elnöknek

Február 22. már a 19. századi Amerikában ünnep volt. Február harmadik hétfője legalább egy tucat államban hivatalosan Washington és Lincoln születésnapja, egy tucat másik államban pedig Elnökök Napja. A Kongresszus 1971-ben Washington születésnapját és számos más ünnepet hétfői napra állandósított, hogy hosszú ünnepi hétvégék jöhessenek létre.

Bár Washingtont és Lincolnt egyaránt nagyra becsüljük, a szövetségi ünnep hivatalosan Washington Születésnapja marad. Az első elnök tiszteletére számos szobrot emeltek szerte az országban, a nemzet fővárosában, Washingtonban pedig a 169 méter magas Washington emlékmű őrzi emlékét. Dél-Dakotában a Mount Rushmore mind Washington, mind Lincoln sziklába faragott arcmását őrzi Thomas Jefferson és Theodore Roosevelt elnökök arcmásával egyetemben.

Az ünnep főhajtás a tábornok előtt is, aki megalkotta az első közkatonáknak szánt katonai érdemérmet. Az 1932-ben, Washington 200. születésnapján új életre keltett Bíbor Szív (Purple Heart) medált (amelyen Washington látható) csatában megsebesült katonáknak adják. Az Emlékezés Napja (Memorial Day) és a Veteránok Napja (Veterans Day) mellett Washington születésnapja is alkalmat kínál arra, hogy az Egyesült Államok megbecsülését fejezze ki veteránjainak.

Forrás: Presidents Day: Honoring U.S. Presidents Washington and Lincoln DOS IIP Pamphlet

 

This entry was posted in Society & Values and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.