AFROAMERIKAI VEZÉREGYÉNISÉGEK: MAE JEMISON ORVOS, TUDÓS ÉS ŰRHAJÓS

Mae Jemison afroamerikai űrhajós-pamflet angol nyelven

Letölthető pamflet angol nyelven

Amikor Mae Carol Jemison a Gemini és az Apolló űrhajókat figyelte gyerekkorában a televízióban, tudta, hogy egy napon ő is felmegy az űrbe. Figyelemre méltó ez a bizonyosság, hiszen több mint egy évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy amerikai nő, vagy egy afroamerikai elhagyja a Föld légkörét.

Jemison 1956-ban született az alabamai Decaturban, s ifjúkora nagy részét Chicagóban töltötte. Édesanyja ottani állami iskolákban tanított, s Jemison szerint szüleinek köszönheti tudományos pályafutását, mivel tanulásra és kutatásra ösztönözték. A kaliforniai Stanford Egyetemre járt, a New York-i Cornell Egyetem orvosi fakultásán szerzett diplomát, majd két éven át egészségügyi szolgálatot teljesített a Békehadtest keretében Libériában és Sierra Leonéban.

Jemison két személy—egy valós és egy kitalált—hatására jelentkezett a Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatalhoz: az egyikük Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő, a másik pedig kedvenc gyerekkori tévésorozatában, a Star Trek-ben szereplő Uhura hadnagy, az űrhajó legénységének afroamerikai nőtagja. Az Endeavour űrsikló 1992. szeptemberi útján tudományos szakemberként részt vevő Jemison lett az első afroamerikai űrhajósnő.

Korszakos jelentőségű űrrepülése óta Jemison arra törekszik, hogy a gyerekeket a tudományos pálya felé terelje. 2009-ben a Fehér Ház csillagász-partiján csatlakozott Obama elnökhöz, s Michelle Obama asszonnyal együtt az oktatás fontosságáról beszélt a hátrányos helyzetű iskolák tanulóinak. „A hatvanas években, amelyekben felnőttem, az amerikai űrhajósok csakis férfiak voltak. Az űrsikló ablakán kinézve arra gondoltam, hogy milyen széles mosoly ülne ki annak a Chicagóban cseperedő kislánynak az arcára, ha láthatná későbbi magamagát”—írta Jemison a New York Times-ban.

Forrás: African-American Leaders: Mae Jemison, Doctor, Scientist, Astronaut |DOS/IIP

 

This entry was posted in Society & Values, Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.