NATO RAKÉTAVÉDELEM A NEMZETKÖZI VIZEKEN

Tájékoztató az USS Donald Cook fegyverrendszereiről (USNATO fotó)

Tájékoztató az USS Donald Cook fegyverrendszereiről (USNATO fotó)

A szerző Daniel A. Stewart, helyettes külkapcsolati tanácsadó az USA NATO képviseletében

Amikor az USA állandó NATO képviselete értesült arról, hogy egy különlegesen felszerelt romboló, a USS Donald Cook februárban állandó állomáshelyére, a spanyolországi Rotába érkezik, hogy az Európát a ballisztikus rakétafenyegetettségtől védelmező rendszer kulcsfontosságú része legyen, kaptunk az alkalmon, hogy az európai sajtó számára bemutató túrát szervezzünk a hajón. Páratlan lehetőséget kaptunk arra, hogy megismerhessük Amerika egyik legfejlettebb és legerősebb védelmi képességét, s találkozhassunk azokkal a nőkkel és férfiakkal, akik kezelik, fenntartják, és ha szövetségeseink védelmében a helyzet úgy kívánja, alkalmazzák is ezt. A NATO szövetség államaiból tizennégy újságíró csatlakozott az USNATO túrához, s négy napig utaztunk ezen az élvonalbeli hajón a portugáliai Funchalból a spanyolországi Rotába. Éreztük, hogy a sajtó számára ritka és rendkívüli alkalom, hogy az újságírók személyes tapasztalatot szerezhetnek a lenyűgöző hajó működéséről.

A rakétavédelmi feladatokon túl a USS Donald Cook (DDG75) tengeri biztonsági műveleteket, két- és többoldalú gyakorlatokat és egyéb NATO-telepítéseket is végez, beleértve a NATO állandó tengeri csoportozataiban való részvételt is.

Az amerikai romboló négy-hónapos rotációban amerikai parancsnokság és ellenőrzés alatt fog járőrözni a mediterrán térségben, de ha a helyzet úgy kívánja, a NATO műveleti irányítása alá kerülhet.

Tizennégy európai NATO szövetséges ország újságírói a NATO ballisztikus rakétavédelmi (BMD) programjával ismerkednek a USS Donald Cook fedélzetén (USNATO fotó)

Tizennégy európai NATO szövetséges ország újságírói a NATO ballisztikus rakétavédelmi (BMD) programjával ismerkednek a USS Donald Cook fedélzetén (USNATO fotó)

A sajtó számára összeállított tájékoztató szerint a USS Donald Cook ellenséges légi járművek, rakéták, tengeralattjárók és felszíni hajók megsemmisítésére alkalmas több-rendeltetésű romboló. Ez egy igen komoly berendezés tényszerű leírása. Az Aegis radar- és rakétaelhárító rendszer érzékeli, elfogja és megsemmisíti a NATO szövetségeseket fenyegető rakétákat, így ez a gerince a NATO nagyobb európai rakétavédelmi rendszerének. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy lenyűgöző volt közelről szemlélni a berendezést: a két MK 42 függőleges indítású rakétakilövőt (Vertical Launch Systems/ VLS ) a standard és a Tomahawk rakétákhoz; a Harpoon rakétakilövőket; egy  54 kaliberes 22 láb hosszú ágyút, amellyel egy perc alatt 13 tengeri mérföldnyi távolságra lehet juttatni 20 darab 5 hüvelyk átmérőjű lövedéket; két  Phalanx lokátorirányítású, távvezérelt gépágyút; valamint MK 46 torpedókat, amelyeket kettő darab háromcsövű állványról lehet kilőni.

A Cook fegyverzetrendszerének szívében, a hajó harcvezetési információs központjában (Command Information Center/CIC) jól képzett tengerésztisztek kezelik a radar- és számítógép állomásokat, amelyek folyamatosan figyelik a levegőt, a szárazföldet, a vízfelszínt, és a közelben lévő tengeralattjárókkal tartott kapcsolatot.  Itt, a hajó központjában éreztek rá az újságírók, hogy milyen komplex problémákkal és potenciális veszélyekkel kell szembenéznie a Szövetségeseknek, és milyen biztonságot jelent, hogy az Egyesült Államok és NATO szövetségesei készek a válaszra.

A USS Cook Rotába érkezése egyértelműen és tagadhatatlanul Amerika Európa-iránti hosszú távú és tartós elkötelezettségét példázza, és 2015 végéig még három hasonló hajó érkezik majd Spanyolországba. Az Egyesült Államok további bevált, high-tech képességeket küld Szövetségesei védelmére… s ezek sebesen szelik majd a nemzetközi vizeket.

Forrás: NATO Missile Defense on the High Seas | Posted by Daniel A. Stewart |DOS Dipnote |February 14, 2014

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.