AZ ENSZ EMBERI JOGI TANÁCSA VIZSGÁLÓBIZOTTSÁGÁNAK VÉGSŐ JELENTÉSE ÉSZAK-KOREA EMBERJOGI HELYZETÉRŐL–Sajtóközlemény

Határozottan üdvözöljük és támogatjuk az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa vizsgálóbizottságának a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságról (KNDK) kiadott végső jelentését, amely meggyőzően bizonyítja, hogy a KNDK-ban széleskörűen, szisztematikusan és súlyosan megsértik az emberi jogokat. A vizsgálóbizottság jelentése a nemzetközi közösség egyhangú véleményét tükrözi, miszerint az emberi jogok helyzete a KNDK-ban a legrosszabbak között van a világon. Nyomatékosan szorgalmazzuk, hogy a KNDK a vizsgálóbizottság javaslatai értelmében tegyen konkrét lépéseket az észak-koreai nép emberi jogi helyzetének javítására.

A bizottsági vizsgálat–például szöuli, tokiói, londoni és washingtoni nyilvános meghallgatásai során–világosan és egyértelműen dokumentálja emberi jogok megsértésének brutális valóságát Észak-Koreában. Mi továbbra is aktívan együttműködünk partnereinkkel és a nemzetközi szervezetekkel, hogy felhívjuk a figyelmet a siralmas emberi jogi helyzetre a KNDK-ban, és próbáljunk tenni ellene.

Az Egyesült Államok büszke arra, hogy–Japánnal, az EU-val és Dél-Koreával közösen—2013 márciusában benyújtotta a vizsgálóbizottság felállításáról szóló indítványt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához. Várjuk, hogy alaposan áttanulmányozzuk a jelentést és javaslatait megvitassuk partnereinkkel, akik osztják az észak-koreai emberi jogi helyzet feletti súlyos aggályainkat. Várjuk, hogy a bizottság márciusban az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elé tárja a jelentést.

Forrás: Release of the Final Report of the UN Commission of Inquiry into the Human Rights Situation in the D.P.R.K.

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.