AZ UKRAJNAI HELYZET—sajtónyilatkozat

John Kerry külügyminiszter | Washington, DC | 2014. február 20.

Fájdalommal és haraggal szemléltük a kijevi utcákon ma ismét fellángoló erőszakot, mely még több életet követel és még több családot tép szét. Az ukrajnaiak sokkal többet érdemelnek az egyik legszebb európai város utcáin dúló értelmetlen halálnál és szenvedésnél.

Véget kell vetni az erőszaknak! Mi egyértelműen elítéljük a biztonsági erők erőszakos fellépését a polgári lakosság ellen, és ezen erők azonnali visszahívását sürgetjük.

Az ukrán nép és a nemzetközi közösség felelősségre fogja vonni mindazokat, akik felelősek a történtekért, s az Egyesült Államok utazási tilalmak útján meg is kezdte a szankciók alkalmazását az erőszakért felelős ukránok ellen.

A tüntetőknek békésen kell gyakorolniuk jogaikat, s azt szorgalmazzuk, hogy az ukrán hadsereg is őrizze hagyományos politikamentességét és hivatásos tradícióit.

Nincs idő katasztrófapolitikára vagy elterelő próbálkozásokra! Janukovics elnöknek vállalnia kell, hogy azonnali, komoly tárgyalásokat kezd az ellenzéki vezetőkkel egy új, széles körűen támogatott átmeneti kormány felállításáról. Csakis így lehet beindítani azokat a nehéz, ámde létfontosságú alkotmányos és gazdasági reformokat, melyekre Ukrajnának szüksége van.

Az Egyesült Államok ismételten kifejezi elkötelezettségét az ukrán nép iránt, és arra buzdítja az nemzetközi közösség valamennyi tagját, hogy segítsenek Ukrajnának visszanyerni a stabilitását. Mi barátainkkal és szövetségeseinkkel együtt támogatni fogjuk Ukrajnát és az ukránokat ezekben a nehéz napokban.

Forrás: Situation in Ukraine | Press Statement| John Kerry, Secretary of State | Washington, DC | February 20, 2014

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.