A FEHÉR HÁZ SAJTÓSZÓVIVŐJE AZ UKRAJNAI HELYZETRŐL

A Fehér Ház Szóvivői Irodája, 2014. február 22.

Az Egyesült Államok szoros figyelemmel kíséri az ukrajnai fejleményeket. Következetesen az erőszak csillapítása, az alkotmányos változások, egy koalíciós kormány megalakítása, valamint az előrehozott választások mellett álltunk, s a mai fejlemények közelebb vihetnek ezekhez a célokhoz. Az eseményeket vezérlő megingathatatlan alapelv az, hogy az ukrán népnek kell meghatároznia saját jövőjét. Üdvözöljük a Radában folyó konstruktív munkát, s továbbra is egy széles bázison alapuló technokrata nemzeti egységkormány megalakítását szorgalmazzuk. Üdvözöljük, hogy a volt miniszterelnököt, Julija Timosenkót ma kiengedték a börtönkórházból, s kívánjuk, hogy hozzájusson a régóta szükséges és igényelt orvosi kezeléshez, s mielőbb felépüljön.

Továbbra is arra buzdítunk minden oldalt, hogy vessenek véget az erőszaknak, s Ukrajna alkotmányának értelmében és a kormányzati intézmények útján a békés, demokratikus párbeszédre összpontosítsanak. A jövőben mi szövetségeseinkkel, Oroszországgal és a megfelelő európai és nemzetközi szervezetekkel együtt az erős, virágzó, egységes és demokratikus Ukrajna támogatásán fogunk dolgozni. Az előrelépések során az ukránoknak tudniuk kell, hogy az Egyesült Államok rendkívül nagyra becsüli a két ország között régóta fennálló kapcsolatoket, s támogatja őket a demokrácia és a gazdasági fejlődés felé vezető úton.

Forrás: Statement by the Press Secretary on Ukraine | The White House | Office of the Press Secretary | February 22, 2014 | For Immediate Release

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.