KERRY AMERIKAI ÉS LAVROV OROSZ KÜLÜGYMINISZTER TELEFONBESZÉLGETÉSE AZ UKRAJNAI HELYZETRŐL

A kijevi Függetlenség tere, 2014. február 23.

A kijevi Függetlenség tere, 2014. február 23.

USA Külügyminisztériuma| DipNote Bloggerek | 2014. február 23.

John Kerry külügyminiszter ma reggel az ukrajnai helyzetről beszélt telefonon Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Kerry szerint az Egyesült Államok határozottan támogatja, hogy az ukrán Parlament ma kijelölt egy megbízott elnököt és egy megbízott miniszterelnököt, s gyors lépéseket tesz az ország politikai és gazdasági helyzetének stabilizálása érdekében. Kerry hangsúlyozta, hogy a mai szavazás, amelyen nagy többséggel vettek részt minden ukrán párt választott képviselői, a Régiók Pártját is beleértve, a legjobb és legígéretesebb út ahhoz, hogy gyorsan helyreálljon Ukrajna békéje és biztonsága, s a nyomasztó pénzügyi problémákkal foglalkozhassanak a következő hetekben és hónapokban.

Kerry külügyminiszter ismételten megerősítette, hogy Amerika kész együttműködni a nemzetközi közösség minden tagjával és minden nemzetközi intézménnyel abban, hogy Ukrajnát és az ukrán népet támogassák ezekben a válságos időkben. Kerry külügyminiszter azon reményünknek adott hangot, hogy az Orosz Föderáció csatlakozik hozzánk, az Európai Unióhoz és tagállamaihoz, valamint más érdekelt országokhoz, akik segítünk, hogy Ukrajna továbblépjen, s megerősödve, egységesen kerüljön ki a válságból, s új választások útján haladjon a kritikusan fontos reformok felé. Kerry elmondta, hogy minden felet arra buzdítunk, hogy tartózkodjanak az erőszaktól és tartsák tiszteletben Ukrajna demokratikus intézményeit. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elvárása szerint minden államnak tiszteletben kell tartania Ukrajna szuverenitását, területi integritását, valamint a demokratikus választás szabadságát.

Forrás: Secretary Kerry Speaks With Russian Foreign Minister Lavrov About the Situation in Ukraine | Posted by DipNote Bloggers |February 23, 2014

További források:

National Security Advisor Susan Rice’s Interview from Meet the Press (2/23)

U.S. Ambassador to Kyiv, Geoff Pyatt’s interview with NPR (2/23)

Treasury Secretary Lew’s Call with Ukrainian leader Arseniy Yatsenyuk (2/23)

Secretary Kerry’s Call with Russian FM Lavrov (2/22)


 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.