BURNS KÜLÜGYMINISZTERHELYETTES UKRAJNAI SAJTÓNYILATKOZATA

Amerikai Nagykövetség | Kijev, Ukrajna | 2014. február 26.

Jó reggelt! Örülök, hogy ebben a történelmi pillanatban újra Kijevben lehetek. Obama elnök és Kerry külügyminiszter arra kért, hogy adjak át egy egyszerű üzenet—egy üzenetet, mely arról szól, hogy az elmúlt hét tragikus erőszakos cselekményeinek tükrében mennyire csodáljuk az ukránok bátorságát és elszántságát, továbbá arról, hogy Amerika szilárdan egy stabil, demokratikus, befogadó és virágzó Ukrajna mellett áll.

Mélyen megindítottak azok a beszélgetések, melyeket a Szent Mihály székesegyházban az este egészségügyekkel, vallási vezetőkkel, civil aktivistákkal és tüntetőkel folytattam, akik az egész világ előtt ilyen bátorságot és önzetlenséget tanúsítottak a Maidan téren. Hadd fejezzem ismét ki őszinte részvétemet mindazok családtagjainak és szeretteinek, akik megsérültek, vagy életüket áldozták az igazságos és demokratikus Ukrajna megteremtéséért.

Önfeláldozásuk mindnyájunkat inspirál, önzetlenségükből pedig erőt meríthetnek a társadalom sebeinek gyógyítására, a demokrácia megújítására és a gazdaság újraélesztésére törekvő ukránok.

Az elmúlt két nap során sokféle ukrán vezetővel találkoztam, közöttük Turcsinov szóvivővel, Jacenyuk, Klicsko, Tyahnibok, Porosenko és Tihipko urakkal, valamint Timosenko volt miniszterelnökkel. Lady Ashton EU főképviselővel és Robert Serry ENSZ különmegbízottal is találkoztam, akik szintén komolyan érdekeltek abban, hogy Ukrajna támogatást kapjon a demokrácia felé vezető úton.

Minden találkozón hangsúlyoztam annak sürgős fontosságát, hogy a Rada többpárti szakértői kormányt alakítson, amely Ukrajna minden régióját képviseli. Amint megalakul ez a kormány, mi és nemzetközi partnereink azonnali lépéseket tehetünk Ukrajna gazdasági megsegítésére, valamint az ország politikai és gazdasági gyógyulásához szükséges reformok megvalósítására. Egy csapat fehér házi és pénzügyminisztériumi gazdasági szakember is elkísért Kijevbe. Ők mai távozásom után is itt maradnak, és tovább folytatják a konzultációinkat.

Örömmel várjuk, hogy az új kormánnyal és a civil társadalommal együtt támogathassuk a szabad és tisztességes májusi elnökválasztást. Mi továbbra is szilárdan támogatjuk Ukrajna egységét és területi integritását, s szomszédjaival, így Oroszországgal is fenntartott egészséges kapcsolatait.

Megismétlem, hogy örülök, hogy itt lehetek Ukrajnában, amikor az ország ilyen kritikus történelmi időszakba lép—egy jelentős kihívásokat tartalmazó, ámde nagy ígéretet jelentő periódusba. Az Egyesült Államok az ukránok mellett áll ebben az emlékezetes pillanatban, s mindent tőlünk telhetőt megteszünk majd, hogy segítsünk nekik olyan erős, szuverén és demokratikus országot építeni, amilyet igazán megérdemelnek.

Forrás: Press Statement by U.S. Deputy Secretary of State William Burns, Kyiv

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.