OBAMA ELNÖK NYILATKOZATA AZ UKRAJNAI HELYZETRŐL

Fehér Ház | Szóvivői Iroda |James Brady sajtótájékoztató terem | 2014. február 28. 17:05 EST | Azonnali közlésre

Az elnök: Jó napot kívánok mindenkinek.

Az elmúlt néhány nap során az Egyesült Államok már reagált az Ukrajnában kibontakozó eseményekre. A válság során nagyon világosan megfogalmaztuk az alapelvet: az ukránok megérdemlik azt az esélyt, hogy maguk dönthessenek saját jövőjükről. Európai szövetségeseinkkel együtt arra bíztattuk őket, hogy vessenek véget az erőszaknak, és olyan irányvonalat kövessenek, amelynek mentén stabilizálják az országukat, széles társadalmi bázison alapuló kormányt alakítanak, és felkészülnek a tavaszi választásokra.

Néhány nappal ezelőtt beszéltem Putyin elnökkel, és kormányzatom tagjai is napi szintű kapcsolatot tartanak az orosz tisztségviselőkkel. Egyértelművé tettük, hogy részesei lehetnek az Ukrajna stabilitását s az egyesített ország sikeres jövőjét támogató nemzetközi közösség erőfeszítéseinek, amelyek nem csak az ukránok és a nemzetközi közösség érdekeit szolgálják, hanem Oroszországét is.

Most azonban mélységesen aggasztónak találjuk az Orosz Föderáció Ukrajnán belüli csapatmozgásairól szóló jelentéseket. Oroszországot történelmi kapcsolatok fűzik Ukrajnához, beleértve a kulturális és gazdasági kapcsolatokat és egy krími katonai létesítményt is, de Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának bárminemű megsértése súlyosan aláásná a stabilitást, ami sem Ukrajnának, sem Oroszországnak, sem Európának nem áll érdekében.

Súlyos beavatkozást jelentene olyan ügyekbe, amelyekről az ukrán népnek kell döntenie. Egyértelműen sértené Oroszországnak azt a kötelezettségét, hogy tiszteletben tartja Ukrajna határait, függetlenségét és szuverenitását, valamint a nemzetközi törvényeket is. És a világ népei, csupán napokkal az után, hogy a szocsi olimpiai játékokat csodálták, most elítélnék Oroszországot. Az Egyesült Államok a nemzetközi közösséggel együtt fogja kijelenteni, hogy ára lesz bármiféle katonai beavatkozásnak Ukrajnában.

Az elmúlt hónapok eseményei eszünkbe juttatják, hogy igen nehéz lehet egy mélységesen megosztott országban demokráciát fenntartani. Az ukrán emberek viszont azt juttatják eszünkbe, hogy minden emberi lény egyetemleges joga, hogy saját jövőjét alakítsa.

A helyzet továbbra is képlékeny. Biden alelnök éppen most beszélt a miniszterelnökkel – az ukrán miniszterelnökkel- hogy biztosítsa arról, hogy ezekben a nehéz időkben az Egyesült Államok támogatja kormánya erőfeszítéseit, és Ukrajna szuverenitása, területi integritása és demokratikus jövője mellett áll. Az ukrán kormánynak is azt ajánlom, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, s tartsák magukat nemzetközi kötelezettségeikhez.

Továbbra is szorosan együttműködünk európai szövetségesekkel. Közvetlen kapcsolatban maradunk az orosz kormánnyal. A sajtót és az amerikai népet folyamatosan tájékoztatni fogjuk az események alakulásáról.

Köszönöm szépen.

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.