AZ ÉSZAK-ATLANTI TANÁCS NYILATKOZATA AZ UKRAJNAI HELYZETRŐL

NATO hadügyminiszterek brüsszeli üléseAz Észak-atlanti Tanács elítéli az Orosz Föderáció katonai eszkalációját a Krímben, és súlyos aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az orosz parlament felhatalmazást adott az Orosz Föderáció fegyveres erőinek bevetésére Ukrajna területén.

Az Orosz Föderáció erőinek katonai fellépése Ukrajna ellen sérti a nemzetközi jogot és ellentétes a NATO-Oroszország Tanács, valamint a Partnerség a Békéért alapelveivel. Oroszországnak tiszteletben kell tartania az Egyesült Nemzetek Alapokmányában foglalt kötelezettségeit, továbbá az EBESZ elveit és szellemét, amely az európai béke és stabilitás alapja. Felszólítjuk Oroszországot, hogy törekedjen a feszültségek csökkentésére.

Felszólítjuk az Orosz Föderációt, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségvállalásait, közöttük az 1994. évi Budapesti Memorandumban, az 1997. évi orosz-ukrán barátsági és együttműködési szerződésben, valamint az Fekete-tengeri Orosz Flotta jelenlétét szabályozó jogi keretben foglaltakat, vonja vissza csapatait a támaszpontjaira, s tartózkodjon mindenféle beavatkozástól Ukrajna további területein. Azt szorgalmazzuk, hogy mindkét fél késlekedés nélkül, kétoldalú párbeszéd útján, adott esetben nemzetközi segítséggel, továbbá az ENSZ vagy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) égisze alatt működő nemzetközi megfigyelők útján igyekezzen békés megoldást találni.

Ukrajna a NATO értékes partnere, a Partnerség a Békéért alapító tagja. A NATO-szövetségesek továbbra is támogatni fogják Ukrajna szuverenitását, függetlenségét, területi integritását, és az ukránok jogát ahhoz, hogy saját jövőjükről külső beavatkozás nélkül maguk dönthessenek.

Hangsúlyozzuk egy, a demokratikus értékeken, az emberi és a kisebbségi jogok, valamint a jogállamiság tiszteletén alapuló átfogó politikai folyamat fontosságát, amely valóra váltja az egész ukrán nép demokratikus törekvéseit.

Ukrajna kérésére ma összeült a NATO-Ukrajna Bizottság. Oroszországgal a NATO-Oroszország Tanácsban kívánunk találkozni.

Forrás: North Atlantic Council statement on the situation in Ukraine | Press Release | 2 March 2014

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.