VICTORIA NULAND SAJTÓBESZÉLGETÉSE UKRAJNÁRÓL AZ EBESZ ÁLLANDÓ TANÁCSÁNAK KÜLÖNLEGES ÜLÉSE UTÁN

Victoria Nuland, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkára | Bécs, 2014. március 3.

Nuland államtitkár: Jó napot kívánok mindenkinek. Örülök, hogy itt lehetek ezen a magas szintű EBESZ találkozón.

Az ukrajnai helyzetről: Az Egyesült Államok álláspontja felől nem lehetnek kétségek ebben az ügyben. Obama elnök nagyon világosan kifejezte, hogy a lehető legnagyobb határozottsággal elítéljük, hogy az Orosz Föderáció csapatai megsértették Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Elutasítjuk, hogy Oroszország ilyen módon áthágta a nemzetközi jogot, megszegte a nemzetközi jog valamint a Helsinki Záróokmány útján rárótt kötelezettségeit, valamint az ukrán kormánnyal közvetlenül kötött megállapodásait. Az Egyesült Államok üdvözli és szilárdan támogatja az átmeneti ukrán kormányt; kötelességünknek tartjuk, hogy a májusra meghirdetett tiszta és szabad választások közeledtével segítsünk ennek a kormánynak és az ukrán népnek helyreállítani az ország stabilitását, egységét, valamint politikai és gazdasági egészségét. Mint tudják, Kerry külügyminiszter holnap Ukrajnába utazik, hogy megerősítse mindezt, továbbá konkrét amerikai támogatást ajánljon nekik.

Világossá tettük—Obama elnök egyértelműen Putyin elnök értésére adta—hogy bár elítéljük és elutasítjuk, amit tettek, van kiút ebből a helyzetből. A kiutat a szuverén ukrán kormánnyal folytatott párbeszéd, a katonai erők visszavonása, az ukrán szuverenitás és területi integritás helyreállítása jelentheti, a jelenlegi ukrán helyzettel kapcsolatosan felmerülő aggályok kérdésében pedig az ENSZ, az EBESZ, vagy más nemzetközi szervezetek eszköztárának igénybevétele.

Nagyon elégedett vagyok az üléssel, mivel azt látom, hogy az EBESZ rendelkezésére álló számos eszközt a lehető legrövidebb időn belül alkalmazni fogják Ukrajnában. Tudják talán, hogy az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa már Ukrajnában van, Guldimann nagykövet, az EBESZ elnökének különmegbízottja holnap érkezik, továbbá, egy mai bejelentés szerint az EBESZ ma éjjel megkezdi a megfigyelők telepítését Ukrajnába, akik semlegesek a tények feltárásában, s így képesek valós értékelést adni a helyzetről. Reméljük, hogy a megfigyelők eljuthatnak a legfontosabb kelet-ukrán városokba, valamint a Krímbe is, ahol a legnagyobb szükség van rájuk— megkezdhetik a helyzet korrekt és őszinte értékelését, jelenlétük bíztatóan hat majd, s némi védelmet és enyhülést hoz az ukránoknak.

Hosszabb távon úgy gondoljuk, hogy az EBESZ-nek teljes körű megfigyelő missziót kellene indítania Ukrajnában. Reméljük, hogy megállapodnak ebben. Volt egy kanadai javaslat, amit az USA határozottan támogat. Ez a megfigyelő misszió elsősorban a Krím-félszigetre menne, ahol csillapítaná a feszültséget, s kiutat biztosíthatna az Orosz Föderációnak, ha az is így akarná. Az oroszok visszavonhatnák a csapataikat a támaszpontjaikra, s az EBESZ és az ENSZ független megfigyelői váltanák fel őket.

Ez a szervezet hosszabb távon is segíthet az ukránokra váró nehéz feladatok, elsősorban a tiszta és szabad választások terén. Ma bejelentették, hogy az EJDSZI megkezdi az első megfigyelőcsapat telepítését Ukrajnába. Az Egyesült Államok mind személyzettel, mind anyagiakkal komoly támogatást fog biztosítani mindezekhez a missziókhoz. Az EBESZ rendőrségi és más szakértők telepítéséről is határozott, akik nem csak Kijev és a fontosabb városok utcáin segíthetnek helyreállítani a biztonságot, hanem a Krímben is, amennyiben Oroszország lehetőséget ad rá.

Ismételten hangsúlyozni szeretném, hogy minden, az ukránok vagy bármely más ország számára aggályos ügyben támogatást jelenthet az EBESZ, legyen szó a biztonságról és stabilitásról, a tiszta és szabad választások feltételeiről, avagy a független megfigyelők jelenlétéről. Ezért vagyunk ma itt! Arra szólítjuk fel Oroszországot, hogy hozzon helyes döntést: vonja vissza csapatait, engedje és támogassa nemzetközi megfigyelők telepítését a Krímbe és Kelet-Ukrajnába, s kezdjen valós, érdemi párbeszédet szomszédjával, Ukrajnával. Ezt akarják az ukránok és az ukrán kormány, az Egyesült Államok pedig támogatja a kéréseiket.

Kérdés: (nem hallható)?

Nuland államtitkár: Mint tudják, Obama elnök két nappal ezelőtt beszélt Putyin elnökkel telefonon, Kerry külügyminiszter a következő napokban Lavrov külügyminiszterrel találkozik, Hagel védelmi miniszter Shoigu védelmi miniszterrel beszélt tegnap és tegnapelőtt—a kapcsolatok folytatódnak. Az alelnök Medvegyev miniszterelnökkel akar beszélni, tehát tárgyalási csatornáinkon keresztül mindannyian igyekszünk megértetni Oroszországgal, hogy ennek nem így kellene lennie, a katonai erők bevetése helyett a 21. századnak megfelelő politikai és tárgyalásos utat kellene választania a problémák rendezésére.

Kérdés: Kína bejelentette, hogy támogatja Oroszország lépését—ok ez arra, hogy még idegesebbek legyünk (nem hallható)?

Nuland államtitkár: Nem láttam a kínai nyilatkozatot, de nem tudom elképzelni, hogy a kínai kormánynak érdekében állna bármilyen ország szuverenitásának és területi integritásának a megsértése. Egyéb kérdés?

Kérdés: (nem hallható) EBESZ-missziók (nem hallható)

Nuland államtitkár: Nos tehát, a hivatalos elnök, a svájci elnök felhatalmazása alapján előzetes csapatokat telepítenek oda ma, akik az emberi jogokkal, tények megfigyelésével, a befektetésekkel és a választásokkal fognak foglalkozni—Oroszországon áll, hogy a helyes utat választja-e. Az itteni testület előtt most kezd körvonalazódni az állandó megfigyelő misszió mibenléte. Beszélgetésük alapján nagyon-nagyon széleskörű konszenzus várható az ügyben. Oroszországot is felhívjuk arra, hogy csatlakozzon e konszenzushoz, hozza meg a helyes döntést és hívja vissza csapatait.

Kérdés: Lát valamiféle enyhülést az oroszok részéről (nem hallható)?

Nuland államtitkár: Amikor Obama elnök Putyin elnökkel beszélt telefonon, a mi elnökünk világossá tette, hogy mi itt most egy jó megbeszélésre számítunk, s Putyin elnök nem zárkózott el, tehát tovább dolgozunk, mert így helyes.

Köszönöm szépen.

Forrás: Victoria Nuland Press Gaggle Following the OSCE Special Permanent Council Meeting on Ukraine |Press Availability | Assistant Secretary, Bureau of European and Eurasian Affairs | Vienna, Austria | March 3, 2014

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.