10 VALÓTLAN ÁLLÍTÁS UKRAJNÁVAL KAPCSOLATBAN—AZ AMERIKAI KÜLÜGYMINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓJA

Szóvivői Hivatal, 2014. március 5.

Putyin elnök fikciója: 10 valótlan állítás Ukrajnával kapcsolatban

Oroszország olyan hamis állításokkal igyekszik alátámasztani illegális cselekedeteit Ukrajnában, amelyekhez fogható elképesztő orosz fikciót még nem látott a világ, amióta Dosztojevszkij leírta, hogy „a ’kétszer kettő öt’-nek is megvan a maga vonzereje”.

Az alábbiakban Vlagyimir Putyin elnök tíz közelmúltbeli állítása következik, majd azok a tények, amelyeket figyelmen kívül hagy, vagy eltorzít.

1. Putyin azt mondja: A Krím-félszigeten tartózkodó orosz erők csak az orosz katonai felszereléseket védik. „Polgári védelmi csoportok”, és nem orosz katonák foglalták el a Krím-félszigeten az infrastruktúrát és a katonai létesítményeket.

A tények: Komoly bizonyítékok utalnak arra, hogy az orosz biztonsági szolgálat áll a rendkívül szervezett ukrán-ellenes erők középpontjában a Krím-félszigeten. Ezek az egységek jelzés nélküli egyenruhát viselnek ugyan, de orosz katonai rendszámú járműveket vezetnek, és a nemzetközi sajtó vagy az ukrán katonák kérdésére nyíltan az orosz biztonsági erőkhöz tartozónak mondják magukat. Ezen túlmenően ezek az egyének civilek számára általában nem hozzáférhető fegyverekkel rendelkeznek.

2. Putyin az mondja: Az orosz lépések nem lépik túl az 1997. évi ukrán-orosz barátsági szerződés hatályait.

A tények: Az 1997. évi szerződés megköveteli, hogy Oroszország tartsa tiszteletben Ukrajna területi integritását. Az Ukrajnában tett orosz katonai lépések, amelyekkel megszerezték a Krím-félsziget operatív irányítását, egyértelműen megsértették Ukrajna területi integritását és szuverenitását.

3. Putyin azt mondja: Az ellenzék nem tett eleget a korábbi ukrán elnökkel, Viktor Janukoviccsal február 21-én kötött megállapodásnak.

A tények: A február 21-i megállapodásban lefektetett terv szerint a Rada, azaz a parlament olyan törvényjavaslatot fogadna el, melynek értelmében Ukrajna visszatérne 2004. évi alkotmányához, visszatérítve az országot egy parlament-centrikus alkotmányos rendszerhez. A megállapodás értelmében Janukovicsnak 24 órán belül alá kellett volna írnia a hatálybalépését, ami békés úton véget vetett volna a válságnak. Janukovics nem volt hajlandó arra, hogy eleget tegyen a megállapodás rá eső részének. Ehelyett összecsomagolt, és kiterjedt korrupcióra utaló bizonyítékok hátrahagyásával elmenekült.

4. Putyin azt mondja: Az ukrán kormány nem törvényes. Ukrajna legitim vezetője még Janukovics.

A tények: Március 4-én maga Putyin elnök ismerte el, hogy Janukovicsnak „nincs politikai jövője”. Amikor Janukovics elmenekült Ukrajnából, még saját pártja, a Régiók Pártja is ellene fordult, hivatali megbízásának visszavonása mellett szavazott és az új kormányt támogatta. Ukrajna új kormányát a demokratikusan választott ukrán parlament hagyta jóvá 371 szavazattal, ami több mint 82 százalékos többséget jelent. Ukrajna átmenti kormánya a nép kormánya, amely a május 25-i demokratikus választások irányába fogja terelni az országot—egy olyan választás felé, ahol minden ukránnak módjában áll, hogy országa jövőjét alakítsa.

5. Putyin azt mondja: Humanitárius válság van, és százezrek menekülnek Ukrajnából Oroszországba és kérnek menedékjogot.

A tények: Mindeddig semmiféle bizonyíték nincs a humanitárius válságra, mint ahogy arra sincsen, hogy menedékkérők özönlenének Ukrajnából Oroszországba. A helyszínen tartózkodó nemzetközi szervezetek vizsgálták ezt, ukrán határőrökkel beszéltek, akik ugyancsak visszautasították ezeket az állításokat. A határt figyelő független újságírók sem jelentettek ilyen menekültáradatot.

6. Putyin az mondja: Veszélyben vannak az orosz nemzetiségűek.

A tények: Az orosz sajtót és az orosz állami televíziót leszámítva hitelt érdemlő jelentés nem jelent meg az orosz nemzetiségűek fenyegetettségéről. Az új ukrán kormány kezdettől fogva a békére és a megegyezésre törekedett. Olekszandr Turcsinov elnök nem volt hajlandó aláírni az orosz nyelv használatát regionális szinten korlátozó törvényt. Az orosz nemzetiségű és az orosz ajkú lakosok petíciói igazolják, hogy közösségeiket nem érte fenyegetés.  Sőt, mi több, az új kormány megalakulása óta Kijev utcáira visszatért a nyugalom. A bűnözésben nem mutatkozott ugrásszerű növekedés, nincs fosztogatás, s nincs megtorlás a politikai ellenfelekkel szemben.

7. Putyin azt mondja: Veszélyben vannak az orosz támaszpontok.

A tények: Az orosz katonai létesítmények biztonságban voltak és vannak most is, az új ukrán kormány pedig megígérte, hogy minden fennálló nemzetközi egyezménynek eleget tesz, az orosz támaszpontokra vonatkozóakat is beleértve. Éppenséggel a Krím-félszigeten lévő ukrán támaszpontokat fenyegetik az orosz katonai akciók.

8. Putyin azt mondja: Ukrajna déli és keleti részein tömeges támadások értek templomokat és zsinagógákat.

A tények: Az ország vallási vezetői és az ukrán vallásszabadság helyzetével foglalkozó nemzetközi aktivisták állítása szerint nem voltak templomok elleni támadások. Minden ukrán egyházfő–beleértve az ukrán ortodox egyház moszkvai patriarchátusának a képviselőit is–jelezte, hogy támogatja az új politikai vezetést, s nemzeti egységre és egy gyógyuló türelmi időszak tartására buzdított. Ukrajna déli és keleti részein élő zsidó csoportok azt jelentették, hogy nem tapasztalták antiszemita incidensek megszaporodását.

9. Putyin azt mondja: Kijev a Krím-félsziget destabilizálása törekszik.

A tények: Ukrajna átmeneti kormánya önmérsékletet tanúsított és párbeszédre törekedett. Az orosz csapatok viszont behatoltak az ukrán katonai létesítmények mögé, hogy politikai célpontokra és a krími infrastruktúrára tegyék a kezüket. A kijevi kormány a helyzet enyhítésére azonnal odaküldött egy korábbi védelmi vezetőt. Petro Porosenkot, a kormány legutóbbi magbízottját, aki a párbeszéd kialakítására érkezett a Krím-félszigetre, megakadályozták abban, hogy belépjen a krími Radába.

10. Putyin azt mondja: A Rada szélsőségesek vagy terroristák befolyása alatt áll.

A tények: A Rada az Ukrajnát leginkább képviselő intézmény. A legújabb törvényeket nagy többséggel szavazták meg még az ország keleti részének képviselői is. Szélsőjobboldali ultra-nacionalista csoportok, amelyek közül néhány részt vett a biztonsági erők elleni összecsapásokban az EuroMaidan tüntetések során, nincsenek képviselve a Radában. Nincs jele annak, hogy az ukrán kormány diszkriminatív politikát akarna folytatni, épp ellenkezőleg, nyíltan kijelentették, hogy az ellenkezőjére törekszenek.

Forrás: State Dept. Fact Sheet: 10 False Claims About Ukraine | U.S. DEPARTMENT OF STATE | Office of the Spokesperson | 05 March 2014

 

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.