BREEDLOVE TÁBORNOK A KATONAI AZONOSÍTHATÓSÁG FONTOSSÁGÁRÓL

Aki követi az Ukrajnában kibontakozó eseményeket, különféle észrevételekkel találkozhatott azoknak a fegyveres csoportoknak a személyazonosságával és eredetével kapcsolatban, akik jelenleg hozzájárulnak a krími zavargásokhoz. A főcímek arra utalnak, hogy állig felfegyverzett katonák vették körül Ukrajna katonai bázisait a Krím-félszigeten és átvették 11 határállomás irányítását a régióban. A helyzet nyilvánvalóan igen komoly. De kik ezek a fegyveres katonák és ki adott nekik parancsot?

Sok médiaorgánum számolt be olyan állításokról, hogy ezek a katonák „helyi milíciák” tagjai, akik oroszos katonai gyakorlóruhát viselnek, mivel a korábbi Szovjetunió területén lévő katonai üzletek árulnak ilyen öltözékeket. Más médiaforrások azt a feltételezést ismételgetik, hogy az Ukrajna krími területére telepített fegyveresek egyszerűen „önvédelmi erők”.

Ezekkel az állításokkal szeretnék foglalkozni.

Itt a NATO katonai parancsnokságon szoros figyelemmel követjük és elemezzük az ukrajnai helyzetet, különös tekintettel ezekre a csapatokra. A különféle információs források alapos áttekintése alapján arra a véleményre jutottunk, hogy ezek orosz katonai erők, akik egyértelmű parancs alapján az ukrán erőket igyekeznek aláásni.

Bár néhány sajtóorgánum túl gyorsan vetette fel ezt a megállapítást, a következtetés hivatásos katonai elemzőink sokféle forrás felhasználásával végzett, tudatos, és rendkívül alapos vizsgálatának eredménye. Az ukrán helyzet megfigyelését annak tudatában folytathatjuk, hogy tisztában vagyunk ezen erők kilétével.

Az alábbi nyilvánosan hozzáférhető fotók segíthetnek megérteni mindezt.

Első példa

A következő fényképsorozat a Krímben jelenleg használt katonai járműveket ábrázol. Figyeljék meg az orosz rendszámtáblákat.

Az első kép Balaklava krími városból való.

Orosz rendszámú katonai jármű Ukrajnában

Orosz katonák a Krímben

Orosz katonák a Krímben

Második példa:

Ezen a videón egy katona helyi újságírók kérdésére elismeri, hogy az orosz hadsereghez tartozik. Amikor megkérdezik, hogy miért nem visel jelzéseket az egyenruháján, azt feleli, hogy ezt az utasítást kapta.

Interjú egy orosz katonával Kerchben

Harmadik példa:

Az alábbi képek a jelenleg a Krímben lévő katonákról készültek. Fegyverzetük és felszerelésük egyáltalán nem hasonlít a „helyi milíciák” és az „önvédelmi erők” által használtakhoz.

Felfegyverzett orosz katona Ukrajnában

Orosz katonák elfoglalnak egy krími kompállomást

Orosz katona a Krímben

„A pilótafülkéből (From the cockpit)”

Phil Breedlove tábornok, USAF

Az Atlanti Szövetség Európai Erői és az Európában Állomásozó Amerikai Erők főparancsnoka

Forrás: THE IMPORTANCE OF IDENTITY | Phil Breedlove | General, USAF | Supreme Allied Commander, Europe | Commander, U.S. European Command | 11 March 2014

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.