A SAJTÓSZÓVIVŐ NYILATKOZATA UKRAJNÁRÓL

Fehér Ház | Szóvivői Iroda | 2014. március 16. | Azonnali közlésre

Amióta Ukrajna 1991-ben kinyilvánította a függetlenségét, az Egyesült Államok kitartóan támogatta az ország függetlenségét, szuverenitását és területi integritását, és elutasítja az Ukrajna krími régiójában rendezett mai “népszavazást”. Ez a népszavazás ellentétes az ukrán alkotmánnyal, s a nemzetközi közösség nem fogja elfogadni egy olyan szavazás eredményét, amelyet a nemzetközi jogot sértő orosz katonai beavatkozás erőszakkal való fenyegetése és megfélemlítése mellett folytattak le.

Az ukrán kormány nélkül nem lehet Ukrajna jövőjéről dönteni! Ráadásul erre a szavazásra nem is volt szükség! Az ukrán kormány egyértelműen jelezte, hogy hajlandó tárgyalni a krími autonómia növeléséről, és a május 25-re tervezett elnökválasztás törvényes lehetőséget biztosít arra, hogy minden ukrajnai állampolgár beleszólhasson országa jövőjének alakításába.

Továbbá Ukrajna, az Egyesült Államok, az EU, az EBESZ, az ENSZ és mások arra szólították fel Oroszországot, hogy az orosz etnikumú lakosság jogainak biztosítása érdekében engedje be a nemzetközi megfigyelőket a Krím-félszigetre. Oroszország elutasította e felhívást s az ukrán kormány kapcsolatkeresését is, ehelyett inkább megnövelte katonai jelenlétét a Krímben és fenyegető hadgyakorlatot kezdett Ukrajna keleti határán.

Oroszország cselekedeti veszélyesek és destabilizáló hatásúak.  Ezt igazolja az ENSZ Biztonsági Tanácsának tegnapi szavazása is, ahol Oroszországé volt az egyetlen ellenszavazat. Az Egyesült Államok és szövetségesei egyértelművé tették, hogy e katonai beavatkozás és a nemzetközi jog megsértése egyre többe fog kerülni Oroszországnak—nem csak az Egyesült Államok és szövetségesei intézkedései miatt, hanem saját destabilizáló cselekedetei közvetlen következtében is.

Ebben az évszázadban régen elmúltak már azok az idők, amikor a nemzetközi közösség tétlenül szemléli, hogy egyik ország erőszakkal elragadja egy másik ország területét. Arra szólítjuk fel a nemzetközi közösség minden tagját, hogy továbbra is ítélje el az ilyen cselekedeteket, konkrét lépésekkel súlyosbítsa a következményeit, s egységesen álljon ki az ukrán nép és Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Forrás: Statement by the Press Secretary on Ukraine

The White House | Office of the Press Secretary| |For Immediate Release | March 16, 2014

További forrás : Readout of the President’s Call with President Putin | March 16, 2014

 

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.