AZ UKRAJNÁVAL KAPCSOLATOS SZANKCIÓK– TÁJÉKOZTATÓ

Fehér Ház | Szóvivői Iroda | 2014. március 17. | Azonnali közlésre

Obama elnök Ukrajnáról szóló Elnöki Rendeletet (E.R.) adott ki a Nemzeti Vészhelyzetekről szóló törvény keretében, mely megállapítja, hogy az orosz kormány Ukrajnával kapcsolatos tettei és politikája, beleértve az orosz katonai erők bevetését Ukrajna Krím régiójában, aláássák Ukrajna demokratikus folyamatait és intézményeit; veszélyeztetik békéjét, biztonságát, stabilitását, szuverenitását, és területi épségét; valamint hozzájárulnak Ukrajna közvagyonának törvénytelen kisajátításához.

Az új rendelkezés a nem egészen két héttel ezelőtt aláírt 13660. számú E.R.-t terjeszti ki. Felhatalmazza a pénzügyminisztert, hogy a külügyminiszterrel egyeztetve szankciókat léptessen életbe az orosz kormány egyes tisztségviselői ellen, vagy bármely személy vagy jogi személy ellen, aki az orosz hadiiparnak dolgozik, valamint bármely, konkrétan megnevezett egyén vagy társaság ellen, aki bármely magas beosztású orosz kormánytisztviselő nevében jár el, illetve anyagi vagy egyéb támogatást nyújt neki. Azért dolgoztuk ki ezeket a szankciókat, hogy pénzügyi terheket rójunk olyan konkrét egyénekre, akik befolyással bírnak az orosz kormányban, illetve akik az egyre romló ukrajnai helyzetért felelősek. Készen állunk arra, hogy közvetlen és célzott módon, az események alakulásának függvényében használjuk az ezen jogszabályok nyújtotta lehetőségeket.

Válaszul az orosz kormány azon cselekedeteire, melyek hozzájárulnak az ukrajnai válsághoz, az új E.R. hét orosz tisztségviselőt sorol fel, akiket a szankciók sújtanak. Ezek a személyek Vlagyiszlav Szurkov, Szergej Glazijev, Leonyid Szlutszkij, Andrej Klisasz, Valentina Matvijenko, Dmitri Rogozin, és Jelena Mizulina.

Az Egyesült Államok azokat a személyeket is igyekszik majd felelősségre vonni, akik erőforrásaikat vagy befolyásukat arra használják, hogy vezető beosztású orosz kormánytisztviselőket támogassanak, vagy az ő nevükben járnak el. Tisztában vagyunk vele, hogy az orosz kormány jelentős támogatást kap olyan egyénektől, illetve ezen egyéneken keresztül jár el, akiknek nincsen hivatalos beosztása az orosz kormányban. Jelenleg főleg arra törekszünk, hogy azonosítsuk ezeket az egyéneket, és személyes vagyonukat célozzuk meg, nem pedig azokat a vállalatokat, amelyeket ők az orosz állam megbízásából vezetnek.

Az új E.R.-en túlmenően, a pénzügyminisztérium a március 6-án kiadott 3660. számú E.R. értelmében a mai napon szankciókat léptetett életbe négy újabb személy ellen, azon cselekményeik illetve politikájuk miatt, amelyek veszélyeztetik Ukrajna békéjét, biztonságát, stabilitását, szuverenitását és területi épségét és aláássák az ukrán kormány működését. Ezek a személyek a következők: Szergej Akszjonov és Vlagyimir Konsztantinov krími illetőségű szeparatista vezetők;  a volt ukrán elnök kabinetfőnöke, Viktor Medvedcsuk; valamint Ukrajna korábbi elnöke, Viktor Janukovics.

A mai döntéseink erőteljes üzenetet küldenek az orosz kormánynak arról, hogy következményekkel járnak azok a cselekmények, melyek megsértik Ukrajna szuverenitását és területi épségét, beleértve azon cselekedeteiket, melyek támogatják a Krím elszakadását célzó törvénytelen népszavazást. Az Egyesült Államok nemzetközi partnereivel együtt továbbra is az ukrán kormány mellett áll, és gondoskodik arról, hogy a krími szeparatisták és orosz támogatóik megfizessék tetteik árát. A mai döntéseink ezen kívül arra is figyelmeztetik Oroszországot, hogy amennyiben nem tesz eleget nemzetközi kötelezettségeinek, és nem vonja vissza katonai erőit korábbi támaszpontjaira, és nem tartja tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi épségét, az Egyesült Államok készen áll további lépések megtételére, amelyekkel további politikai és gazdasági büntetőintézkedéseket foganatosít.

 • Vlagyiszlav Szurkov:  Szurkovot Vlagyimir Putyin orosz elnök melletti elnöki tanácsadói beosztása miatt szankcionáljuk.
 • Szergej Glazijev:  Glazijevet Vlagyimir Putyin orosz elnök melletti elnöki tanácsadói beosztása miatt szankcionáljuk.
 • Leonyid Szlutszkij:  Szlutszkijt a Dumában betöltött, a volt szovjet tagköztársaságokkal, az eurázsiai integrációval, valamint a külhoni oroszokkal foglalkozó bizottság elnöki posztja miatt szankcionáljuk.
 • Andrej Klisasz:  Klisaszt az Orosz Föderáció Parlamentjének Szövetségi Tanácsában betöltött tagsága illetve a felsőház alkotmányügyi, jogi és civil társadalmi bizottságának elnöki pozíciója miatt szankcionáljuk.
 • Valentyina Matvijenko:  Matvijenkót a Szövetségi Tanácsban betöltött elnöki beosztása miatt szankcionáljuk.
 • Dmitri Rogozin:  Rogozint az Orosz Föderáció miniszterelnök-helyettesi pozíciója miatt szankcionáljuk.
 • Jelena Mizulina:  Mizulinát a Duma elnök-helyetteseként szankcionáljuk.
 • Szergej Akszjonov:  Akszjonovot olyan személyként nevezzük meg, aki veszélyezteti Ukrajna békéjét, biztonságát, stabilitását, szuverenitását és területi épségét, valamint aláássa Ukrajna demokratikus intézményeit és folyamatait.  Akszjonov azt állítja magáról, hogy ő Krím elnöke, és nem fogadja el a legitim kijevi kormány fennhatóságát.
 • Vlagyimir Konsztantinov:  Konsztantinovot olyan személyként nevezzük meg, aki veszélyezteti Ukrajna békéjét, biztonságát, stabilitását, szuverenitását és területi épségét, valamint aláássa Ukrajna demokratikus intézményeit és folyamatait.  Konsztantinov a Krími Parlament elnöke, amely 2014. március 11-én kinyilvánította Ukrajnától való függetlenségét.
 • Viktor Medvedcsuk:  Medvedcsukot, az Ukrán Választás vezetőjét azért szankcionáljuk, mert veszélyezteti Ukrajna békéjét, biztonságát, stabilitását, szuverenitását és területi épségét, valamint aláássa Ukrajna demokratikus intézményeit és folyamatait.  Azért is sújtjuk büntetőintézkedésekkel, mert anyagilag támogatta, illetve pénzügyi, anyagi vagy technológiai támogatást nyújtott Viktor Janukovicsnak, és mivel egy olyan szervezet vezetője, amely, illetve amelynek tagjai olyan cselekményekben és politikákban voltak részesek, amelyek veszélyeztetik Ukrajna békéjét, biztonságát, stabilitását, szuverenitását és területi épségét, valamint aláássák Ukrajna demokratikus intézményeit és folyamatait.
 • Viktor Janukovics:  A volt ukrán elnököt azért sújtjuk büntetőintézkedéssel, mert veszélyezteti Ukrajna békéjét, biztonságát, stabilitását, szuverenitását és területi épségét, valamint aláássa Ukrajna demokratikus intézményeit és folyamatait. Miután elhagyta Kijevet és végül Oroszországba menekült, Viktor Janukovics ara kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy orosz csapatokat küldjön Ukrajnába.

Forrás: FACT SHEET: Ukraine-Related Sanctions, The White House | Office of the Press Secretary| |For Immediate Release | March 17, 2014

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.