FOKOZOTTABB AMERIKAI EGYÜTTMŰKÖDÉS UKRAJNÁVAL—TÁJÉKOZTATÓ

USA Külügyminisztériuma | Szóvivő Irodája | Azonnali közlésre | 2014. március 12.

Ukrajna jelenleg történelmi kihívások és történelmi lehetőségek előtt áll.  A következő hónapokban az ukrán kormánynak lépéseket kell tennie a gazdasági stabilitás helyreállítására, továbbá egy olyan szabad, tiszta és befogadó elnökválasztás megrendezésére, amelynek során az ukránok dönthetnek saját jövőjükről. Jatsenyuk ukrán miniszterelnök mai washingtoni látogatása során speciális lépésekről beszéltünk, amelyekkel az Egyesült Államok segíti Ukrajnát ezekben a válságos időkben. Többek között ilyen az egymilliárd dolláros hitelgarancia, amelyen a Kongresszussal dolgozunk, s egy műszaki és egyéb segítségből álló csomag Ukrajna legfontosabb szükségleteinek a kielégítésére. A ma tárgyalt specifikus amerikai intézkedések és kezdeményezések az alábbiak:

Partnerségünk megerősítése

Szándékunkban áll miniszteriális szinten újból beindítani a Stratégiai Partnerségi Bizottság (Strategic Partnership Commission) tevékenységét, azzal a céllal, hogy a nukleáris biztonság és non-proliferáció, a politikai párbeszéd és a jogállamiság, az energiabiztonság, a biztonsági együttműködés, valamint a tudomány és a technika terén elmélyítse az amerikai-ukrán stratégiai partnerséget.

Az USA Kereskedelmi Minisztériuma (Department of Commerce) amerikai –ukrán üzleti csúcstalálkozót szervez, amelyen magas rangú amerikai és ukrán kormánytisztviselők, ukrajnai befektetésekkel rendelkező amerikai vállalatok, valamint az ukrán piacot ismerő vezető gazdasági és jogi szakértők gyűlnek majd össze annak megvitatására, hogy miként lehetne fokozni az ukrán gazdasági növekedést és bilaterális kereskedelmi kapcsolataink intenzitását.

A Kereskedelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium és az USA Kereskedelmi Képviselőjének a hivatala (USTR) közösen kialakítanak egy Innovációs Tanácsot (Innovation Council), amely az ukrán vállalkozói szellem erősítésére, valamint az innováció szempontjából fontos jogi kultúra és infrastruktúra kialakítását szolgáló ökoszisztéma megteremtésére összpontosít majd.

Carlos Pascual nemzetközi energetikai különmegbízott ebben a hónapban Kijevbe utazik az Energiabiztonsági Munkacsoport (Energy Security Working Group) egyik ülésére, amely az ukrán energiabiztonság fokozására, így az energiahatékonyságra és az alternatív energiaforrások kifejlesztésére koncentrál majd.

A Védelmi Minisztérium bilaterális amerikai-ukrán védelmi konzultációkat tart ukrán megfelelőivel a jövő hónapban Kijevben.

A Kereskedelmi Minisztérium magas szintű delegációt küld Kijevbe, hogy kapcsolatokat építsenek fontos posztokat betöltő ukrán kormánytisztviselőkkel, és a piacok hozzáférhetősége, a függőben lévő beruházások, valamint a bilaterális kereskedelmi kapcsolatainkat befolyásoló szervezeti kérdések terén egyszerűsítsék a további kétoldali munkát.

A kereskedelmi és befektetési akadályok ügyében, valamint a kereskedelmi kapcsolatok bővítése és a befektetési környezet fellendítése érdekében az USTR iroda útján ülést tart a Kereskedelmi és Befektetési Tanács (Trade and Investment Council).

Azonnali segítségnyújtás

A májusi elnökválasztás támogatása. A választási adminisztráció javítása, a választás monitorozása, valamint az erős és független civil társadalom és sajtó számottevő részvétele érdekében az Egyesült Államok megkétszerezi a választási reform támogatására eredetileg szánt segítséget.

A Védelmi Minisztérium személyzete humanitárius segítségnyújtást tervező konferenciát szervez az ukrán fegyveres erőknek, továbbá speciális, azonnal fogyasztható készételekkel (Meals Ready to Eat/MRES) látja el az ukrán fegyveres erőket.

A vagyon visszaszerzésére irányuló támogatás. Az FBI és az Igazságügyi Minisztérium csapatai már Ukrajnában vannak, hogy stratégiai tanácsokkal és a megfelelő kapacitás kiépítésével segítsenek felderíteni a korábbi tisztségviselők korrupció útján szerzett bevételeit. A Külügyminisztérium további asszisztenciával és technikai szakértelemmel támogatja a tengerentúli pénzügyi intézetekben elhelyezett vagyonok visszaszerzésére irányuló bilaterális és multilaterális törekvéseket.

Új technikai támogatás az ukrán gazdaságirányítás azonnali problémáihoz. Az Egyesült Államok szakértelmet biztosít ahhoz, hogy az ukrán Pénzügyminisztérium és a jegybank átjuthasson a rövid távú gazdasági problémákon. Az USA Pénzügyminisztériuma már odatelepített egy szakértőt, s az Egyesült Államok kész arra, hogy további segítséget is nyújtson az ukrán rövid távú gazdasági és pénzügyi irányításhoz.

A népek közötti kapcsolatok erősítése

A Külügyminisztérium a program bevezető évére megemeli az Fulbright Amerikai-Ukrán Műszaki és Tudományos Oktatási Csereprogramra (U.S.-Ukraine Fulbright Science and Technology Education Program/ STEP) szánt pénzügyi támogatást. Ez a kísérleti projekt teljes egészében finanszírozza egy csoport kiválasztott ukrán végzős egyetemi hallgató utazási és tanulmányi költségeit, akik amerikai egyetemeken tanulhatnak a 2014-2015-ös tanévben.

A Globális Alapképzési Csereprogram a 2014-2015-ös tanévre megduplázza az ukrán hallgatók számát.

Ukrajna több mint 50 jövendő vezetője vehet részt rövid távú csereprogramokon és szakmai tapasztalatszerző programokon rendkívül fontos területeken.

Az Egyesült Államok Alumni Innovációs Pályázatot alapít az amerikai kormány csereprogramjaiból visszatért ukránoknak, hogy a legjobb öregdiákok országuk javára fordíthassák ötleteiket.

Forrás: Increased U.S. Cooperation with Ukraine | U.S. Department of State | Office of the Spokesperson | For Immediate Release | March 12, 2014

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.