A SAJTÓSZÓVIVŐ NYILATKOZATA UKRAJNÁRÓL

Fehér Ház | Sajtószóvivő Irodája | Azonnali közlésre | 2014. március 27.

Az Egyesült Államok üdvözli az ukrán kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között 14-18 milliárd dollár értékű hitelprogramról kötött előzetes megállapodást. A nemzetközi közösség ezzel határozottan kifejezésre juttatja, hogy támogatja az ukrán kormányt, segítünk stabilizálni és növekedésnek indítani az ország gazdasági életét, s előmozdítani a demokráciát. E megállapodás alapján a nemzetközi közösség a következő két év során várhatóan mintegy 27 milliárd dollár értékű támogatást szabadít fel az ukrán nép számára, míg az ország történelmi jelentőségű reformokat vezet be az ukrán gazdasági erőt és jólétet aláásó, régóta fennálló problémák ellenében. Most fontos, hogy mind az ukrán kormány, mind az IMF haladéktalanul intézkedjen, s tegye meg az IMF Igazgatótanács jóváhagyásához szükséges lépéseket.

Ebben a nehéz időszakban Obama elnök–partnereinkkel és szövetségeseinkkel együtt–további nemzetközi támogatást igyekszik kiépíteni az ukrán nép számára. Az IMF-program az ukrán segélycsomag egyik központi eleme lesz, amint az ország bevezeti a reformokat, és lefolytatja a tiszta és szabad választásokat, melyek lehetővé teszik, hogy az ukrán nép maga dönthessen saját jövőjéről. Nemzetközi partnereinkkel, így a Világbankkal és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) együtt további gyors támogatás folyósításán dolgozunk, amely kiegészíti az IMF programot, s–különösen a legkiszolgáltatottabb ágazatokban–megkönnyíti az ukrán gazdasági átmenetet. E nemzetközi törekvések része az is, hogy a Kongresszussal egy 1 milliárd dolláros gyors hitelgarancia nyújtásán dolgozunk, valamint segítséget ajánlunk technikai és pénzügyi téren, hogy támogassuk az országot a legégetőbb szükségletek kielégítésében. A továbbiakban is tartjuk magunkat vállalt kötelezettségünkhöz, hogy—a Kongresszussal együttműködve–biztosítjuk az IMF-nek az Ukrajnához hasonló országok érdemi támogatásához szükséges forrásokat, valamint a globális gazdasághoz igazítjuk az Alap szabályozását.

Forrás: Statement by the Press Secretary on Ukraine| The White House | Office of the Press Secretary | For Immediate Release March 27, 2014

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.