A NATO-BŐVÍTÉSSEL KAPCSOLATOS ÉVFORDULÓK–JOHN KERRY KÜLÜGYMINISZTER SAJTÓNYILATKOZATA

1999. március 16-án Brüsszelben Orbán Viktor magyar, Milo Zeman cseh és Jerzy Buzek lengyel miniszterelnök Janvier Solana NATO főtitkárt követik a NATO bővítés tiszteletére sorfalat álló díszőrség előtt. (AP fotó/Dusan Vranic)

1999. március 16-án Brüsszelben Orbán Viktor magyar, Milo Zeman cseh és Jerzy Buzek lengyel miniszterelnök Janvier Solana NATO főtitkárt követik a NATO bővítés tiszteletére sorfalat álló díszőrség előtt. (AP fotó/Dusan Vranic)

Washington, DC, 2014. március 31

Obama Elnök és az Egyesült Államok népe nevében üdvözlöm három NATO-bővítési forduló öt, tíz és tizenöt éves évfordulóját.

Büszke vagyok arra, hogy a NATO történetében ilyen jelentős mérföldköveket ünnepelhetünk, amelyek erősebbé tették a Szövetséget.

1999. március 12-én Magyarország, Lengyelország és a Cseh Köztársaság csatlakozott; 2004. március 29-én Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia tette ezt; és legutóbb, 2009. április 1-jén Albánia és Horvátország csatlakozott a Szövetséghez. A NATO azért erős ma, mert minden tagja ugyanazon értékeket vallja magáénak.

A NATO „nyitott ajtók” politikája (Open Door policy) nem csupán több tagot engedett be soraiba. Kiterjesztette Európában a demokráciát, a jólétet és a stabilitást, s a biztonság és gazdasági jólét új lehetőségeit nyitotta meg világszerte.

A NATO új tagjai évről évre bizonyították a rátermettségüket.  Magam is láttam ezt Afganisztánban, ahol rendkívül keményen és bátran szolgáltak közép- és kelet-európai szövetségeseink. Tisztelettel adózunk az áldozatnak—egyes esetekben a legvégső áldozatnak—amit a katonáik a NATO misszió keretében hoztak.

Az Egyesült Államok és Szövetségesei ismételten kifejezésre juttatják, hogy a NATO ajtaja nyitva áll bármely európai ország előtt, amelyik eleget tud tenni a tagsággal járó kötelezettségeknek és vállalásoknak, s hozzá tud járulni az euró-atlanti térség biztonságához.

Most az a feladatunk, hogy egy osztatlan, szabad és békés Európáért dolgozzunk—s bolygónk legerősebb szövetségének erejével a béke és biztonság ügyét segítsük világszerte.

Forrás: Anniversaries of NATO Enlargement |  Press Statement | John Kerry, Secretary of State | Washington, DC March 31, 2014

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.