John Kerry amerikai külügyminiszter beszéde az Egyesült Államok-Európai Unió Energiatanács értekezletén

Brüsszel, Belgium, 2014. április 2.

Dan Poneman miniszterhelyettes és én is nagyon-nagyon boldogok vagyunk, hogy ma itt lehetünk az Egyesült Államok és az Európai Unió Energiatanácsának ötödik értekezletén. Különösen örülök annak, hogy Cathy Ashton külügyi főképviselőhöz csatlakozhatom, aki szerintem kiváló munkát végez különböző funkcióiban, és a sok helyen fellépő különféle vészhelyzetek elhárításában, valamint azzal, hogy az iráni nukleáris tárgyalásainkban vezeti erőfeszítéseinket. Nagy örömömre szolgál, hogy Oettinger és Giannis Maniatis biztosok is itt vannak – köszönöm szépen. Öröm számunkra, hogy együtt lehetünk Önökkel, akik az Európai Unió elnökségét is képviselik.

Azt hiszem, az elmúlt napok nehézségei aláhúzzák annak jelentőségét, ami ma idehozott minket: az, hogy az energiabiztonság – nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa számára – bizony hatalmas erőfeszítéseket követel a transzatlanti együttműködésben és a transzatlanti vezetéstől. Ezért bízott meg minket Obama elnök azzal, hogy üljünk össze európai partnereinkkel, és habozás nélkül szálljunk szembe ezekkel a kihívásokkal.

Az egész dolog lényege tulajdonképpen a következő: egyetlen ország se használhassa az energiát arra, hogy egy nép törekvéseit akadályozza. Ne lehessen azt fegyverként használni. Valamennyiünknek az az érdeke, hogy a gazdaságunk, a biztonságunk, a népeink jóléte szempontjából létfontosságú energiából megfelelő ellátással rendelkezzünk. És nem hagyhatjuk, hogy az energiát politikai fegyverként vagy az agresszió eszközeként használják.  Ezért teszünk ma fontos lépéseket annak érdekében, hogy egyesek számára megnehezítsük ennek az eszköznek a bevetését.

Továbbá egységbe tömörülve dolgozunk azon, hogy segítsünk földgázt juttatni Ukrajnába Lengyelországból és Magyarországról, és kifejlesszünk egy Szlovákián átmenő útvonalat. Ukrajna ígéretet tett, hogy elvégzi a munka ráeső részét. Az IMF-nek tett vállalásában megígérte, hogy lép az energia-ártámogatások ügyében és versenyképesebbé teszi az energiapiacát. Nyilvánvaló, hogy ez kritikus fontosságú dolog.

Az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak még sokat kell dolgoznia azon, hogy diverzifikáljuk energiaellátásunkat. Az Egyesült Államokban keményen dolgozunk ezen. Obama elnök életbe léptetett egy klímavédelmi akciótervet, Európa pedig – nos, nincs olyan országcsoport, amely többet tett volna Európánál, hogy előrelépést érjen el ezen a területen. Ám mindannyiunknak gondoskodnunk kell róla, hogy ne egyetlen kizárólagos energiaforrástól függjünk.

Ennek megfelelően tehát a mai napirendünk, vagy legalábbis annak egy része arról fog szólni, hogyan juttathatunk több földgázt a déli folyosónak nevezett útvonalon, Azerbajdzsánból Törökországon át Európába. Vannak más lehetőségek is, köztük az Európa-szerte tervezett LNG, folyékony földgáz-terminálok, és gázvezetékek, amelyek eljuttatják a gázt a fogyasztókhoz.

Azt hiszem, nem tévedünk, ha azt állítjuk, az amerikai vállalkozók nagyon igyekeznek megváltoztatni ezt az egyenletet. Új gáztermelői kapacitásaink és a hét exportengedély kiadása segíteni fog abban, hogy gázt szállíthassunk nemzetközi piacokra, és nagy várakozással tekintünk 2015-re, amikor ezt el tudjuk kezdeni. Több gázt fogunk szállítani, mint amennyit Európa ma fogyaszt.

Vagyis legyen szó a küszöbön álló ukrajnai energia-kihívásokról, amelyek kritikus jelentőségűek, vagy annak az abszolút sürgető fontosságáról, hogy valamennyien szálljunk szembe a klímaváltozás kihívásával, amelynek jelentőségét a legutóbbi IPCC jelentés is aláhúzta, egymás partnerei leszünk – az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti partnerség létfontosságú szerepet játszik ezekben a törekvésekben.

Ezért rendkívüli öröm számunkra, hogy olyan vezetőkkel együtt kezdhetjük ma a munkát, mint Ashton főképviselő és Oettinger biztos, és nagy várakozással tekintünk az egészséges, gyümölcsöző tárgyalások elé. Köszönöm szépen.

Forrás: Remarks at the U.S.-EU Energy Council Meeting – Secretary of State John Kerry, April 2, 2014

 

This entry was posted in Environment & Energy and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.