GENFI NYILATKOZAT UKRAJNÁRÓL

USA Külügyminisztériuma|Sajtószóvivői Iroda | Azonnali közlésre | 2014. április 17.

Sajtóközlemény

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Ukrajna és Oroszország az alábbi közös nyilatkozatot adták ki:

Az ukrajnai helyzettel foglalkozó genfi értekezlet konkrét kezdőlépéseket fogadott el a feszültség csökkentése és minden állampolgár biztonságának helyreállítása érdekében.

Minden félnek tartózkodnia kell bármiféle erőszaktól, megfélemlítéstől vagy provokációtól. A résztvevők határozottan elítélték és elutasították a szélsőségesség, a rasszizmus és a vallási intolerancia minden megnyilvánulását, az antiszemitizmust is beleértve.

Minden illegális fegyveres csoportot le kell fegyverezni; minden illegálisan elfoglalt épületet vissza kell adni jogos tulajdonosának; az ukrán kis- és nagyvárosok minden illegálisan megszállt utcáját, terét és más nyilvános területét ki kell üríteni.

Amnesztiát kapnak a tüntetők, s azok, akik elhagyják az épületeket és egyéb nyilvános helyeket, valamint beszolgáltatják a fegyvereiket; ez alól kivételt jelentenek a főbenjáró bűnök elkövetői.

Megállapodtak abban, hogy az EBESZ különleges megfigyelő missziója játssza a vezető szerepet az ukrán hatóságok és a helyi közösségek támogatásában, hogy azok a következő napok során azonnal megkezdhessék a feszültség csillapítására szolgáló intézkedések végrehajtását, s ott, ahol a leginkább szükség van rá. Az USA, az EU és Oroszország vállalják, hogy támogatják ezt a missziót, többek között megfigyelőket küldenek.

A bejelentett alkotmányozási folyamat befogadó, átlátható és elszámoltatható lesz. Tartalmazni fogja egy széles körű nemzeti párbeszéd azonnali megindítását, amely Ukrajna minden területére és politikai választókerületére kiterjed, s módot ad arra, hogy figyelembe vegyék a nyilvánosság véleményét és a javasolt módosításokat.

A résztvevők hangsúlyozták az ukrán gazdasági és pénzügyi stabilitás fontosságát, és készek arra, hogy a fenti lépések végrehajtását követően további támogatásról is tárgyaljanak.

Forrás: Geneva Statement on Ukraine | U.S. Department of State | Office of the Spokesperson | For Immediate Release | April 17, 2014

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.