ZÖLDÍTSÜK BE A VÁROST!

A Föld Napja 2014--letölthető angol nyelvű pamflet

A Föld Napja 2014--letölthető angol nyelvű pamflet

Andrzej Zwaniecki | január 31, 2014

Bár a városok tele vannak emberekkel, autókkal és épületekkel, mégis ők állnak az amerikai környezetvédelmi törekvések élén; a klímaváltozás hatásainak csökkentésére, a külvárosi terjeszkedés megfékezésére, és a környezetromlás visszafordítására szolgáló politikai laboratóriumokká váltak.

Napelemeket szerelő férfi (denmarsh fotó inc.)

A napelemek segítenek megfékezni egyes kereskedelmi épületek környezetkárosító hatását (denmarsh fotó inc.)

Az élenjáró környezettudatos önkormányzatok ezért korszerűsítik a régebbi épületeket, az újakat pedig már energiatakarékosra tervezik; kiterjesztik a tömegközlekedési hálózatot és az üvegházhatások csökkentésére alkalmas légszennyezés-mentes vonatokat és buszokat állítanak forgalomba; a lakosságot és a vállalkozásokat adókedvezményekkel ösztönzik arra, hogy térjenek át a megújuló energiaforrások használatára; fenntartják a mezőgazdasági művelés alatt álló és zöld területeket, valamint újrahasznosítják a szemetet.

Néhány politikai és technológiai kísérlet kudarcba fullad–mondja Suzanne Malec-McKenna, aki 2007-2011 között Chicago környezetvédelmi biztosa volt,–azokat azonban, amelyek sikeresnek bizonyulnak, gyakran nagyobb léptékben valósítják meg, s egy teljes régió vagy állam környezetén javítanak velük.

Az önkormányzatok igen jól tudják kezelni a környezetvédelmi problémákat, hiszen saját, egyedi szabályokat alkotnak és maguk döntenek a költségvetésükről.  Kisebbek is, kevésbé bürokratikusak, s az országos vagy nemzetközi intézményeknél közelebb állnak a választóikhoz, mint azt Tommy Linstroth és Ryan Bell Helyi lépések: Paradigmaváltás a klímaváltozás elleni politikában (Local Action: The New Paradigm in Climate Change Policy) c. könyvében olvashatjuk. A városi önkormányzatok fokozottabb hatékonysága megengedi, hogy szükség esetén akár menetközben is rugalmasan változtathassanak az álláspontjukon.

Linstroth szerint többféle módon közelítik meg a fenntartható környezet kérdését, a legeredményesebb önkormányzatok azonban általában polgármesteri szintű vezetéssel és dedikált erőforrások (pl. költségvetés) felhasználásával teszik. Sokat számít a vállalkozások és a lakosság bevonása is.

Az önkormányzati vezetők rendeletekkel, ösztönzőkkel, beruházásokkal, valamint a nyilvánosság tájékoztatása útján igyekeznek magvalósítani környezetvédelmi terveiket. Wade Crowfoot szerint, aki a San Franciscó-i polgármester és a kaliforniai kormányzó környezetvédelmi kezdeményezésein dolgozott, a városi és állami vezetők hajlandóak voltak újszerű megközelítések kipróbálására.

Látogasson el néhány környezetvédelmi törekvéseiről híres városba:

Az utóbbi években Chicago vezetői és a lakosai félmillió fát ültettek el.

Chicagói tetőkert

Chicagói tetőkert

2001-ben a város újdonságnak számító tetőkertet alakított ki a Városháza 11 emelet magas épületén. Mára Chicagónak 418.000 négyzetméter tetőszinti zöldfelülete van. A tetőkertek energiát takarítanak meg, segítenek az esővíz szabályozásában, s a zsúfolt városközpontokban lecsökkentik a szélsőséges hőmérsékleti ingadozásokat. Több mint 120 környezetvédelmi szempontból fenntartható épületével Chicago országosan vezető helyen áll a zöld építkezés terén.

Az amerikai nagyvárosok közül az oregoni Portlandben használnak legtöbben kerékpárt az otthonuk és a munkahelyük közötti ingázásra.

Portlandi kerékpárosok

Portlandi kerékpárosok

A város lakói nem csak az ország egyik legnagyobb kiterjedésű – több mint 500 kilométer hosszúságú – kerékpárút-hálózatát élvezhetik, de számíthatnak egy városi kerékpáros-koordinátorra, ingyenes kerékpáros térképekre, tágas parkolókra, és még kerékpárosokat kiszolgáló ablakokra is a gyorséttermekben. Egyes munkáltatók ösztönzőkkel igyekeznek rávenni dolgozóikat, hogy kerékpárral járjanak munkába. A kényelmi és az ösztönző tényezők hatására 1990 óta közel ötszörösére nőtt Portlandben a kerékpárosok száma.

A pittsburgh-i székhelyű Financial Services Group olyan felhőkarcolót épít, amely reményeik szerint a világ legzöldebb felhőkarcolója lesz.

A mai Pittsburgh

A mai Pittsburgh

Pittsburgh, a hanyatló ipari metropolisz, ahol füstöt és kormot okádtak az ég felé az acélművek, lüktető, zöld várost teremtett magából.

A város vezetői, valamint a munkaerővel és az üzleti és tudományos élettel foglalkozó nonprofit csoportok közötti együttműködésnek köszönhetően a tiszta energia projektek és új vállalkozások jól-fizető zöld-galléros munkahelyek teremtésével vezérlik az új gazdaságot.

A csúcsidőben 2000 buszt járató Los Angeles büszkélkedhet a világ egyik legzöldebb autóbusz-flottájával.

Tisztább levegő, kevesebb szmogos nap Los Angelesben

Tisztább levegő, kevesebb szmogos nap Los Angelesben

A városban kevesebb a szmogos nap, azaz „vörös riasztás”, mint korábban. Az ózonszennyezés és a káros-részecske kibocsátás mértéke is csökkent az elmúlt néhány évtized során.

A károsanyag-kibocsátásra vonatkozó szövetségi és állami gépjármű-szabványok eredményeképpen az autókból és buszokból kevesebb szennyezőanyag kerül a levegőbe. A kereskedelmi épületek terén nagyobb energiahatékonyságot és környezetvédelmi tényezőket előíró helyi szabályozások is csökkentik a légszennyezést.

A város vezetői azonban tudják, hogy még többet kell tenniük a levegő minőségének javításáért.

A nagyvárosok közül New Yorkban a legnagyobb az öko-tudatos módon gondolkodó és élő lakosok aránya.

New York

New York

A öt városrészből összetevődő Big Apple, azaz Nagy Alma Észak-Amerika egyik leginkább környezetbarát közlekedési és földhasználati rendszerét működteti. A városi buszflotta nagyobb része alternatív üzemanyaggal működik.

A posztindusztriális területek és üres telkek felhasználásával New York bővítette zöldfelületeit is. A súlyosan szennyező fűtőolajakat felváltó tisztább üzemanyagok következtében javult a levegő minősége is. Az egy főre jutó széndioxid-kibocsátás alacsonyabb, mint a többi amerikai városban.

Forrás: Paint the Town Green | Andrzej Zwaniecki | DOS/IIP Staff Writer | 31 January 2014

 

 

 

This entry was posted in Environment & Energy and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.