A SAJTÓSZÓVIVŐ NYILATKOZATA UKRAJNÁRÓL

Fehér Ház | Sajtószóvivői Iroda |Azonnali közlésre | 2014. április 28.|

Az Egyesült Államok ma további intézkedéseket tett, válaszul arra, hogy Oroszország nem hagy fel az illegális ukrajnai beavatkozással és a provokatív cselekményekkel, amelyek aláássák az ukrán demokráciát, és veszélyeztetik az ország békéjét, biztonságát, stabilitását, szuverenitását és területi integritását. A kelet-ukrajnai feszültség csillapítása érdekében a 2014. április 17-én tartott genfi megbeszélésen Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió számos lépésről határozott, beleértve a további erőszakos és provokatív cselekedetektől való tartózkodást is. Április 17 óta Oroszország semmit sem tett azért, hogy eleget tegyen ennek a kötelezettségnek, sőt, valójában még tovább fokozta a feszültséget. Oroszországnak vitathatatlanul része van az Ukrajna keleti részén jelenleg is zajló erőszakos cselekedetekben.

Az Egyesült Államok világossá tette, hogy amennyiben Oroszország nem tesz eleget a Genfben vállalt kötelezettségeinek és nem tesz konkrét lépéseket az ukrajnai feszültség csillapítására, további intézkedésekkel sújtja. Ezért az Egyesült Államok ma célzott szankciókat léptet életbe számos orosz személy és szervezet ellen, valamint korlátozza bizonyos amerikai árucikkek exportját Oroszországba. A Pénzügyminisztérium hét orosz kormánytagra vet ki szankciókat; közöttük két Putyin belső köreihez tartozóra, akiknek befagyasztják a vagyonát és letiltják az amerikai vízumát, továbbá 17, szintén Putyin belső köreihez kapcsolódó cégre, amelyeknek befagyasztják a vagyonát. Ezek közül 13 cégre a Kereskedelmi Minisztérium további korlátozásokat is kirótt: engedélyhez köti és vélelmezhetően megtagadja amerikai eredetű árucikkek kivitelét, újrakivitelét, vagy külföldön keresztül más módon történő szállítását ezen cégek számára.

Ezen túlmenően a Kereskedelmi Minisztérium és a Külügyminisztérium ma bejelentett kiviteli engedély szigorítása értelmében nem lehet olyan csúcstechnológiai cikkeket exportálni, amelyek hozzájárulhatnak Oroszország katonai képességeihez. A két minisztérium visszavonja a fenti feltételeknek megfelelő, már kiadott engedélyeket is.

A nemzetközi közösség egységes álláspontja az, hogy Oroszországnak be kell szüntetnie az illegális beavatkozást és a provokatív cselekményeket Ukrajnában. Az Egyesült Államok, szoros együttműködésben partnereivel, felkészült arra, hogy még nagyobb költségekkel járó szankciókat rójon ki Oroszországra, amennyiben az orosz vezetés tovább folytatja a provokációkat, ahelyett, hogy a genfi kötelezettségei értelmében a feszültség csillapítására törekedne. Az Elnök 2014. március 20-án aláírt Elnöki Rendelete felhatalmazza a pénzügyminisztert arra, hogy szankciókat vessen ki az orosz gazdaság kulcsfontosságú szektoraiban, így a pénzügyek, az energia, a fémügyek és bányászat, a gépipar és a védelmi ipar szektoraiban működő egyénekre és szervezetekre. Amennyiben további katonai beavatkozásra kerül sor Ukrajnában, e felhatalmazás alapján készen állunk további szankciók bevezetésére.

Forrás:  Statement by the Press Secretary on Ukraine | The White House | Office of the Press Secretary | For Immediate Release | April 28, 2014

 

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.