ILLEGÁLIS NÉPSZAVAZÁS KELET-UKRAJNÁBAN

Egy férfi a május 11-i kelet-ukrajnai népszavazást hirdető plakát előtt sétál.  (AP fotó)

Egy férfi a május 11-i kelet-ukrajnai népszavazást hirdető plakát előtt sétál. (AP fotó)

DIPNOTE bloggerek | 2014. május 10.

A Kelet-Ukrajnában rendezett illegális népszavazással kapcsolatban a Külügyminisztérium szóvivője, Jen Psaki 2014. május 10-én a következő nyilatkozatot tette:

Az Egyesült Államok szerint a fegyveres szeparatista csoportok május 11-re Kelet-Ukrajna egyes részeire tervezett népszavazása az ukrán törvények szerint illegális, amellyel további megosztottságot és zűrzavart próbálnak kelteni. Ha megrendezik a népszavazást, megsértik a nemzetközi jogot és Ukrajna területi integritását. Az Egyesült Államok nem ismeri el ezen illegális népszavazás eredményét.

Továbbá csalódottak vagyunk amiatt, hogy az orosz kormány nem használta fel befolyását arra, hogy elejét vegye a népszavazásnak, hiszen Putyin elnök május 7-én annak elhalasztását tanácsolta. Ekkor állította azt is, hogy az orosz csapatok visszahúzódnak az ukrán határról.

Sajnos még mindig nem tapasztalunk határtól távolodó orosz csapatmozgásokat, és ma a Kreml által támogatott közösségi oldalakon és hírcsatornákon arra bíztatták a kelet-ukrajnaiakat, hogy menjenek holnap szavazni; az egyiken még a moszkvai szavazóhelységekre vonatkozó utasításokat is közöltek. Az orosz állami média is erőteljesen támogatja a népszavazást, anélkül, hogy megemlítené Putyin elnök halasztásra vonatkozó felszólítását.

A nemzetközi közösségnek most a május 25-i elnökválasztás megrendezésére következetesen készülő ukrán kormány támogatására kell összpontosítania. A nemzetközi megfigyelők jelentései szerint ezek a választási előkészületek gyors ütemben és a nemzetközi normáknak megfelelően folynak, s az egész ukrán népnek alkalmat adnak majd saját jövőjük alakítására.

A legújabb független felmérések szerint az ukránok túlnyomó többsége szavazni kíván május 25-én. Bármely, e demokratikus folyamat megzavarására irányuló törekvést egyértelműen annak fogunk tartani, ami: kísérletnek arra, hogy az ukrán állampolgárokat megfosszák a szabad politikai véleménynyilvánítás jogától.

Amint Obama elnök és Merkel kancellár május 2-án kijelentették, az orosz vezetésnek tudnia kell, hogy ha tovább folytatják Kelet-Ukrajna destabilizálását és megzavarják az e havi elnökválasztást,  gyorsan megnöveljük az Oroszországra nehezedő terheket.

Az orosz kormány még dönthet genfi ​​kötelezettségvállalásai mellett, s követheti a Putyin elnök május 7-i nyilatkozatában foglaltakat is. Felszólítjuk őket arra, hogy ezt az utat kövessék!

Forrás: On the Illegal Referenda in Eastern Ukraine | POSTED BY DIPNOTE BLOGGERS | MAY 10, 2014


 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.