AZ EMLÉKEZÉS NAPJA: ÜNNEP ÉS ELMÉLKEDÉS

Memorial Day pamflet

Letölthető angol nyelvű pamflet

Az Egyesült Államok két hivatalos ünnepnapot szentel a hazájukat elkötelezetten szolgáló katonáknak.  A kettő közül az Emlékezés Napja azokról szól, akik hazájuk védelmében vesztették életüket.

Az ünnepet május utolsó hétfőjén tartják, amikor már melegre fordul az idő, s a legtöbb iskolában és egyetemen megkezdődik a nyári szünet. Így ez a hétvége egyben a nyár nem-hivatalos kezdetét is jelenti.

A háromnapos hétvégén sokan elutaznak, hogy meglátogassák barátaikat vagy családtagjaikat. A közösségi összejövetelektől a nagy sporteseményekig különféle rendezvényeken vesznek részt. Az „Indy”, azaz az 500 méteres indianapolisi autóverseny például mintegy háromszázezer nézőt vonz az Emlékezés Napja előtti szombaton.

De sok amerikai felkeresi a temetőket is, ahol önkéntesek gyakran amerikai zászlókat tesznek a sírokra. Az Emlékezés Napján, helyi idő szerint délután 3 órakor az ország egyperces néma csenddel emlékezik a háború halottjaira.

Bár az amerikaiak élvezik a nyár beálltát, a hangulat sokszor visszafogott. A Veteránok Napján más a helyzet, hiszen az mindazokat ünnepli, akik a hazájuk védelmét szolgálták vagy szolgálják. Ezt nagy ünneplés kíséri minden év november 11-én.

Az Emlékezés Napjának a története

Az 1861 és 1865 között folyó amerikai polgárháború több mint ötszázezer áldozatot követelt. Ebben az időben kezdték zászlóval díszíteni a háborús halottak sírjait. Számos északi és déli államban is úgy tartják, hogy tőlük ered az ünnep, de 1966-ban Lyndon B. Johnson elnök a New York-i Waterloot nyilvánította az ünnep hivatalos szülőhelyévé.

1865-ben Henry Welles waterlooi gyógyszerész azt javasolta, hogy a város hivatalosan tartson fenn egy napot, amikor a háborúban meggyilkoltakra emlékeznek. A következő évben Waterlooban tartották a háborús halottak tiszteletére rendezett első formális megemlékezést.

1868-ban egy korábbi polgárháborús tábornok és a háborús veteránok egyik szervezetének a megalapítója, John A. Logan továbbfejlesztette az ötletet, s azt javasolta, hogy minden év május 30-án emlékezzenek meg arról a rengeteg emberről, aki a megosztott nemzet zűrzavarában vesztette életét. Feldíszítés Napjának (Decoration Day) nevezték el, s valószínűleg azért esett erre a napra a választás, mert ilyenkor általában már az egész országban nyílnak a virágok.

A századfordulóra már szinte minden állam hivatalos ünnepnek nyilvánította a Feldíszítés Napját. Az első világháború után kiterjesztették mindazokra, akik az ország történelme során bármely háborúban vesztették életüket, a második világháború után pedig az Emlékezés Napja elnevezés vált ismertté.

Az első Feldíszítés Napon többek között Virginiában, a Potomac folyó Washingtonnal átellenes oldalán fekvő Arlingtoni Nemzeti Temetőben is tartottak megemlékezést, amelyet Ulysses S. Grant elnök vezetett.

A beszédek elhangzása és a tisztelgések után több ezer háborús árva, veterán és mások díszítették fel a polgárháborús halottak sírjait. Csupán az arlingtoni temetőben több mint húszezer van belőlük.

A hagyomány folytatódik. Az Emlékezés Napján általában vagy az amerikai elnök, vagy az alelnök vezeti az ünnepséget az Arlingtoni Nemzeti Temetőben, s megkoszorúzza az Ismeretlenek Sírját, amit az Ismeretlen Katona sírjaként is szoktak emlegetni. Este a Nemzeti Szimfonikus Zenekar ingyenes hazafias koncertet ad a Kongresszus előtti pázsiton. Ünnepélyes megemlékezéseket tartanak a polgárháború csatamezein, így Gettysburgben, Pennsylvaniában, és a marylandi Sharpsburgben (Antietam).

Ezalatt Waterlooban felvonulásokkal, kézműves bemutatókkal, eperfesztivállal, zenével, a város Emlékezés Napja múzeumának látogatásával, és régi autók kiállításával ünnepelnek. A polgárháborús korszak korabeli egyenruhákat és öltözéket viselő rajongói kétnapos táborozást tartanak a városi parkban, és valódi ágyúcsatát rendeznek. Sok déli állam is egyedi módon tiszteleg a konföderációs halottak előtt.

1971-ben a Kongresszus szövetségi ünneppé nyilvánította az Emlékezés Napját, s május utolsó hétfőjére tűzte ki a megtartását.

Forrás: Memorial Day: Reflection and Celebration | IIP/DOS Pamphlet | 23 May 2013

 

This entry was posted in Society & Values and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.