KERRY KÜLÜGYMINISZTER A 2014. ÉVI UKRÁN ELNÖKVÁLASZTÁSRÓL

Sajtószóvivői Iroda, 2014. május 26.

Kerry külügyminiszter nyilatkozata

Az Egyesült Államok gratulál az ukrán népnek és az ukrán kormánynak a május 25-i történelmi választásokhoz. Az ukránokat egyesítette a szándék, hogy szabadon kifejezhessék politikai akaratukat és közösen dönthessenek saját jövőjükről. A magas részvételi arány üzenete egyértelmű: az ukrajnaiak az európai intézményekhez kapcsolódó, egységes, demokratikus és békés Ukrajnában akarnak élni.

Üdvözöljük az EBESZ és más nemzetközi megfigyelők ma kiadott előzetes jelentését, s a benne foglalt megállapítást, miszerint a választás bebizonyította, hogy „a hatóságok egyértelműen a nemzetközi kötelezettségeknek legnagyobbrészt megfelelő, az ország túlnyomó részén fennálló alapvető szabadságjogokat tiszteletben tartó, valódi szavazást kívántak rendezni”. A nemzetközi megfigyelők egyértelmű jelentése szerint a biztonsági helyzet és a szeparatista csoportok fegyveres megfélemlítése gátolta a szavazók részvételét Kelet-Ukrajna két területén, s a megszállott Krím-félszigeten sem lehetett választást tartani. Példamutatónak tartjuk azoknak a donyeckieknek és luhanszkiaknak a bátorságát és elszántságát, akik néhány szavazókörzetben mégis megvalósították a szavazást. Köszönetünket küldjük az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodájának, az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének, s mindazoknak, akik lehetővé tették a nemzetközi megfigyelést.

E választások sikeres lebonyolítása ismételten megerősíti, hogy Ukrajna elkötelezett a demokratikus folyamatok mellett. Az Egyesült Államok továbbra is együtt fog működni Ukrajna népével és újonnan megválasztott elnökével, hogy építhessenek a demokrácia e győzelmére. Támogatjuk őket abban a törekvésükben, hogy egy egységesebb, biztonságosabb, független és virágzó Ukrajnában teremthessék meg a jövőjüket. Az Egyesült Államok tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, elítéli és elutasítja a Krím-félsziget orosz megszállását és az elcsatolására tett kísérletet, és a konfliktus békés rendezése érdekében továbbra is elkötelezetten együttműködik Ukrajnával és más partnerekkel.

Forrás: Secretary Kerry on 2014 Presidential Elections in Ukraine | U.S. Department of State | Office of the Spokesperson | May 26, 2014

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.