“CSODÁLATTAL ADÓZUNK SZOLGÁLATUKNAK”: OBAMA ELNÖK VÁRATLAN LÁTOGATÁSSAL MONDOTT KÖSZÖNETET A CSAPATOKNAK AFGANISZTÁNBAN

Obama elnök kezet ráz a katonákkal az afganisztáni Bagram légitámaszponton (fotó: Fehérház)

Obama elnök kezet ráz a katonákkal az afganisztáni Bagram légitámaszponton (fotó: Fehérház)

Obama elnök meglepetés-látogatást tett az afganisztáni Bagram Légitámaszponton, hogy köszönetet mondjon szolgálatukért az ott állomásozó amerikai csapatoknak és polgári személyeknek.

Brad Paisley nyitóelőadását követően az Elnök a támaszpont hangárjában beszédet mondott a mintegy háromezer katona előtt.

Közölte velük, hogy „egyetlen küldetéssel” érkezett– mégpedig azzal, hogy köszönetet mondjon nekik.

„Főparancsnokukként köszönetet mondok, mert Önök lelkesítenek engem” – mondta az Elnök. – Az, hogy Önök készen állnak a szolgálatra, hogy háború idején bátran kiállnak és azt mondják,  „engem  küldjenek”, az oka annak, hogy az Egyesült Államok szabad és erős marad. Mindazon megtiszteltetések közül, amelyben elnöki szolgálatom során részem van, semmi nem ér fel azzal, hogy az Önök Főparancsnokaként szolgálhatok.”

Az Elnök a továbbiakban arról beszélt, hogy a több mint egy évtizedes háború után “kulcsfontosságú pillanathoz” érkeztünk Afganisztánban.

Az elmúlt év jelentős mérföldkő volt — az afgán erők első ízben vállaltak vezető szerepet hazájuk biztonságában. Ma pedig Önök támogató szerepet játszanak — segítenek kiképezni az afgán erőket és támogatják őket. Sokuk számára ez lesz az utolsó váltás Afganisztánban. Az év végére lezárul az átmenet, és az afgánok teljes felelősséget vállalnak saját biztonságukért, a mi harci küldetésünk pedig befejeződik. Amerika afganisztáni háborúja felelősségteljes módon ér véget.

Az Elnök arról is említést tett, hogy “nagy ára” volt az afganisztáni fejlődésnek.

Holnap lesz az Emlékezés Napja. A támaszpontokon itt Afganisztánban és Amerika városaiban mindenhol egy pillanatra megállunk és tisztelettel adózunk mindazoknak, akik életüket adták a szabadságunkért. Ezek közé tartozik az a csaknem kétezer hazafias amerikai, akik a a lehető legteljesebb odaadással azt legnagyobb áldozatot hozták éppen itt, Afganisztánban. Tudom, hogy Önök ott álltak azok előtt a fejfák előtt. Tudom, hogy sokan ma is a szívükben őrzik elesett bajtársaik emlékét. Valamennyiüknek tisztelettel adózunk — nemcsak holnap, hanem örökkön örökké.

Az Elnök azzal fejezte be a beszédét, hogy mindannak ellenére, amin országunk keresztülment,  „zászlónk még mindig lobog”.

Zászlónk még mindig lobog, mert amikor nemzetünket támadás érte, egy nemzedék — ez a nemzedék, a 9/11-es Generáció — kiállt és azt mondta: „Engem küldjenek.” Zászlónk még mindig lobog, mert Önök becsülettel szolgáltak a poros falvakban és városi utcákon, a zord barakkokban és távoli őrhelyeken, Helmandban és Kandahárban, Khostban és Kunarban és Paktikában és Nuristanban. Zászlónk még mindig lobog, mert ebben a hosszú háborúban Önök soha nem inogtak meg abban a hitükben, hogy az emberek megérdemlik, hogy a félelemtől megszabadulva éljenek — itt is, és otthon is. Zászlónk mindig lobogni fog, mert a szabadságot és szabadságjogokat, melyeket képvisel, mindig meg fogják védeni a haza olyan fiai és lányai, mint Önök.

Beszédét követően az Elnök sebesült katonákat látogatott meg a Bagram Légitámaszpont katonai kórházában.

Az elnök beszédének teljes szövege itt olvasható.

Forrás: “We Stand in Awe of Your Service”: President Obama Makes a Surprise Trip to Thank Troops in Afghanistan– White House Blog/2014/05/25

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.