AFGANISZTÁN JÖVŐJE

Sajtónyilatkozat |John Kerry külügyminiszter | Washington, DC | 2014. május 27.

Afganisztán jövője szempontjából igen bíztatóak voltak az elmúlt napok. A szabad választások első fordulóját láthattuk, amikor afgánok milliói fejezhették ki a véleményüket, s amely az afgán történelem első demokratikus hatalomátadásának ígéretét hordozza. Mindkét vezető jelölt egyhangúan támogatja, hogy kétoldalú biztonsági egyezményt írjanak alá az Egyesült Államokkal, s mindketten a két ország hosszú és tartós kapcsolatára számítanak. Most, hogy hogy Obama elnök ma bejelentette, hogy milyen lesz az amerikai jelenlét az afganisztáni hadműveletek 2014-évi befejezése után, felelős módon ér véget országunk eddigi leghosszabb háborúja.

Az afgán népnek most lehetősége nyílik arra, hogy az eddigi eredményekre építve biztosabb, virágzóbb és békésebb jövőt teremtsen. Obama elnök egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja őket ebben.

Az afganisztáni katonai jelenlétünkre vonatkozó elnöki terv nem valósulhatott volna meg a katonai és a diplomáciai tevékenység fokozására vonatkozó döntés nélkül, és ha a katonaság, valamint a diplomácia kötelékében szolgáló nők és férfiak, köztisztviselők, a munkájukra büszke helyi alkalmazottan nem nyújtanak ilyen kiváló teljesítményt.  Nap mint nap együtt dolgoztak az afgán biztonságiakkal, támogatták őket abban, hogy magukhoz ragadhassák a gyeplőt, s hozzájárultak az afgánok óriási eredményeihez.

A hosszú küzdelemben osztozó szövetségeseinkkel és partnereinkkel együtt továbbra is tréninget, kiképzést és tanácsadást biztosítunk az afgán biztonsági erőknek, továbbá kritikus fontosságú fejlesztési támogatást nyújtunk az afgánoknak, hogy megakadályozhassák, hogy a területük bármikor újra az al-Kaida és szövetségesei menedékévé váljon. Afganisztánban legfontosabb feladatunk az al-Kaida legfontosabb vezetőinek az eltávolítása volt, s a koncentrál és célzott törekvéseinknek köszönhetően jelentősen megnyirbáltuk az itteni terrorista csoport képességeit. De van még tennivaló, s az Egyesült Államok ezért változatlanul elkötelezett az al-Kaida elleni harc mellett Afganisztánban, vagy bárhol, ahol gyökeret vert ez a gyilkos szervezet.

Tegnap, az Emlékezés Napján felidéztük a több mint 2100 amerikai emlékét, akik meghozták a végső áldozatot Afganisztánban. Mindig tiszteletben fogjuk tartani az elesetteket, s mindazokat, akik látható vagy láthatatlan sérülésekkel tértek vissza a csatatérről. Emlékezünk a sok afgánra is, akik bátran kiálltak az országukért. Amerikaiak és afgánok egymás mellett, ugyanolyan odaadással haladunk tovább a béke felé, mint a háború küzdelmében tettük.

Forrás: The Way Forward in Afghanistan |Press Statement | John Kerry | Secretary of State| Washington, DC | May 27, 2014

További források (angolul):

Bringing the War in Afghanistan to a Responsible End (White House blog)

President Obama Makes a Statement on Afghanistan-videó

 

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.