AZ ÓCEÁNOK VÉDELME – KI, MIT TEHET?

Catherine Novelli, 2014. június 2.

A világtengerek bolygónk éltetői. Földünk területének csaknem háromnegyedét foglalják el, és milliárdokat látnak el napi élelemmel, a gazdasági növekedés motorjai, egészséges élelmiszerek és gyógyszerek forrásai, a kikapcsolódás nélkülözhetetlen helyszínei. Mindezek mellett számtalan izgalmas tudományos eredmény kötődik az óceánokkal kapcsolatos kutatásokhoz. Ez a mérhetetlen víztömeg döntően befolyásolja az egész Föld éghajlatát és otthont ad a földi fajok többségének is. Életünk és jóllétünk tőle függ.

Jól tudjuk, hogy ez a csodálatos erőforrás most komoly bajban van. A kártékony halászati módszerek, a tengervíz szennyezése, az emelkedő szén-dioxid-koncentráció és sok más tényező miatt óceánjaink és a bennük élő gazdag és változatos tengeri életközösségek veszélybe kerültek.  Márpedig ez a bolygó minden lakosának életét károsan befolyásolja.

Bárhol is éljen valaki, tehet e fenyegetések ellen. Bárki részt vehet Cselekvési felhívásunkban, és egyszerű, ám konkrét cselekedetekkel járulhat hozzá az óceánok védelméhez. Legyen szó fenntartható tengeri élelmiszerek fogyasztásáról, vagy a háztartási hulladék újrahasznosításáról, közös elkötelezettségünk hatással lesz az óceánok sorsára. Kérem, álljon mellénk – csatlakozzon a Thunderclap közösségi oldalunkhoz – és hallassa hangját, hogy megmutassa a világnak: kész tenni az óceánok védelmében! Mi pedig felkérjük majd országuk vezetőit, hogy ők is támogassák ügyünket.

Június 16-án és 17-én  Kerry  külügyminiszter lesz a házigazdája  a Külügyminisztériumban megrendezendő „Óceánjaink Konferenciája” című eseménynek.  A rendezvényen tudományos kutatók,  különböző országok kormányzati képviselői, környezetvédelmi közösségek, az ipar képviselői, valamint egyéb résztvevők jelennek majd meg. Céljuk, hogy megvitassák az együttműködés lehetőségeit annak érdekében, hogy feltérképezzék a  fenntarthatatlan halászat, a tenger szennyezése, és  az óceánok elsavasodásának veszélyeit, illetve, hogy megtalálják-e problémák lehetséges megoldásait.

A konferenciához Ön is csatlakozhat! A közösségi média segítségével az Ön számára is lehetővé tesszük, hogy élőben kövesse a vitaeseményt. Ezért meghívom Önöket, hogy tweeteljenek, és kövessék az #OurOcean2014 bejegyzéseket.  Együtt, közösen képesek vagyunk megváltoztatni a jelenlegi rossz irányokat, és új fejezetet nyithatunk az óceánok, valamint saját fenntartható jövőnk érdekében.  Ezen törekvés  fontos elemét képezi a  Cselekvési felhívás – mi, mindannyian igenis előmozdíthatjuk ezt a változást!  Kerry Külügyminiszter kész cselekedni, amint ez videoüzenetéből is kiderül. Én is csatlakozom hozzá!  És kérem, csatlakozzon Ön is!

A szerzőről:  Catherine Novelli,  az Amerikai Külügyminisztérium Gazdasági Növekedésért, Energiaügyekért és a Környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára

Forrás: “Protecting Our Ocean – What Will You Do?” June 2, 2014

 

This entry was posted in Environment & Energy and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.