GYORSJELENTÉSEK AZ AFGÁN VÁLASZTÁSOK ELŐZETES EREDMÉNYEIRŐL

Sajtónyilatkozat
Jen Psaki, külügyi szóvivő
2014. július 7.

Az Egyesült Államok megerősíti, hogy támogatja a független, egységes, és demokratikus Afganisztánt és az afgán választási folyamatot. Láttuk az előzetes eredményekről szóló mai bejelentést és megjegyezzük, hogy ezek a számok még nem véglegesek és nem hivatalosak, és nem vetítik előre a végeredményt, mely az afgán választási testület megállapításai alapján még változhat. Csalásra utaló súlyos vádak merültek fel, melyeket még megfelelően ki kell vizsgálni.

Tudjuk, hogy az Egyesült Nemzetek, melyet Karzai elnök mindkét jelölttel egyetemben a folyamat segítésére kért fel, javasolta a gyanús szavazólapok ellenőrzését, valamint további lépésekről is tárgyal. Amint a Független Választási Bizottság (Independent Election Commission/IEC) közleménye megjegyzi, mindkét tábor elfogadott négy további intézkedést.  Ezek az intézkedések több mint 7000 szavazatgyűjtő urnát és akár 3 millió szavazólapot érintenek. Elengedhetetlen, hogy az IEC együtt dolgozzon a Független Választási Panaszbizottsággal (Independent Electoral Complaints Commission) és az Egyesült Nemzetekkel az ENSZ által javasolt átvilágítások végrehajtásán, s a mindkét tábor és a független megfigyelők által felvetett legitim kérdések megválaszolásán.

A szabálytalanságokra utaló minden ésszerű vád teljes és alapos kivizsgálása elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy az afgán emberek megbízzanak a választási folyamat tisztességes voltában, és hogy az új afgán elnököt széles körbe elfogadják Afganisztánon belül és az országon kívül is. A két választási bizottság felelőssége, hogy foglalkozzon csalásokra utaló minden hiteles váddal.  Alapos átvilágítást kell végrehajtaniuk, akár egyetért a két tábor, akár nem.

Mindkét tábort és támogatóikat arra szólítjuk fel, hogy működjenek együtt az átvilágításokat végzőkkel, és tartózkodjanak a provokatív kijelentésektől és cselekedetektől. Ahogyan azt a Bizottság világossá tette, ezek az eredmények nem véglegesek, és e bejelentés alapján egyik jelölt sem nyilváníthatja győztesnek magát. Különösen fontos, hogy mindkét tábor küldjön képviselőket az átvilágítás megfigyelésére. Hisszük, hogy amennyiben azonnal elkezdődnek, az ENSZ által javasolt átvilágítási procedúrák időben befejeződnek ahhoz, hogy augusztus 2-án, a terveknek megfelelően beiktathassák a következő elnököt.

Az Egyesült Államok nem támogat egyetlen jelöltet sem. Már régen kinyilvánítottuk, hogy támogatunk egy hiteles, átlátható és befogadó folyamatot, melynek eredményeként az afgán emberek széles támogatásával olyan elnök kerül hivatalba, aki összetartja az afgán népet és hatékonyan tud kormányozni. Minden felet arra szólítunk fel, hogy e célért dolgozzon, és kerüljön minden olyan lépést, amely a nemzeti egységet aláásná. Ahhoz, hogy az Egyesült Államok tovább támogassa Afganisztánt, szükséges, hogy Afganisztán egységes maradjon, és hogy e választások eredménye hiteles legyen.

Forrás: Afghan Elections Preliminary Run Off Results
Press Statement by Department Spokesperson Jen Psaki
Office of the Spokesperson, July 7, 2014

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.