MEGEMLÉKEZÉS PAUL KLEBNIKOV AMERIKAI ÚJSÁGÍRÓ MEGGYILKOLÁSÁNAK TÍZEDIK ÉVFORDULÓJÁRÓL

John Kerry külügyminiszter sajtónyilatkozata
2014. július 9.

Ma tíz éve, hogy agyonlőtték Paul Klebnikov amerikai újságírót, amint elhagyta moszkvai irodáját. Paul Klebnikov nem csupán az oroszországi politikáról és üzleti életről írt: a lelkiismeret szava volt a korrupció elleni harcban.

Paul értelmetlen meggyilkolása súlyos csapás volt számunkra. Még ma, tíz év elteltével is, mélységesen felzaklat minket az, hogy titokban maradt, ki rendelte meg a gyilkosságot. Felszólítjuk Oroszországot, mint azt az elmúlt tíz év során folyamatosan tettük, hogy állítsa bíróság elé ennek a gyűlöletes bűnténynek az elkövetőit.

Egyikünknek sem kerüli el a figyelmét, hogy azt a kendőzetlen igazmondást és oknyomozó újságírást, amelynek Paul az életét szentelte, továbbra is támadások érik Oroszországban. Az orosz médiában sebesen zsugorodik a tér a független hangok számára.

Ezen a napon meghajtjuk fejünket Paul Klebnikov és minden oroszországi újságíró előtt, akik életüket vesztették. Felszólítjuk az orosz kormányt, hogy védje meg az újságírókat a támadások ellen és tartsa tiszteletben a szólásszabadság alapvető jogát.

Forrás: Marking the 10th Anniversary of the Murder of American Journalist Paul Klebnikov | Press Statement by Secretary of State John Kerry | July 9, 2014

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.