A FEHÉR HÁZ NYILATKOZATA A MALAJZIAI REPÜLŐGÉP LEZUHANÁSÁRÓL

Sajtószóvivői Iroda | 2014. július 17. | Azonnali közlésre

A Fehér Házat megrendítette a Malajziai Légitársaság 17-es járatának lezuhanása, és mély részvétünket fejezzük ki mindazoknak, akik elvesztették a gépen lévő szeretteiket. Igyekszünk megszerezni minden információt arra nézve, hogy amerikai állampolgárok voltak-e a gépen.

Rendkívül fontos, hogy a lehető leghamarabb akadálytalanul sor kerülhessen egy hiteles és átfogó nemzetközi vizsgálatra. Az azonnali tűzszünet támogatására szólítjuk fel az összes érintettet – Oroszországot, az oroszbarát szeparatistákat és Ukrajnát -, hogy a nemzetközi vizsgálatot végzők biztonságosan és akadálytalanul hozzáférhessenek a lezuhant gép roncsaihoz és könnyebben feltárhassák a maradványokat. A nemzetközi szervezetek, így az ENSZ az EBESZ ukrajnai missziója különösen alkalmasak lehetnek erre a feladatra, s a következő órákban és napokban kapcsolatban állunk majd az érintett országokkal és az említett szervezetekben lévő partnereinkkel, hogy határozzunk a továbblépés leghelyesebb útjáról. Addig is rendkívül fontos, hogy a bizonyítékokat semmilyen módon ne hamisítsák meg, és a helyszínen található lehetséges bizonyítékokat és a maradványokat eredeti állapotukban hagyják. Az Egyesült Államok készen áll arra, hogy azonnali segítséget nyújtson minden nemzetközi vizsgálathoz, beleértve az NTSB (National Transportation Safety Board) és az FBI forrásait is.

Bár még nem ismerünk minden tényt, azt azonban tudjuk, hogy a gép lezuhanása az ukrán válsággal kapcsolatosan közvetkezett be, amelyet a szeparatistáknak nyújtott orosz támogatás szít, többek között fegyverekkel, felszereléssel és kiképzéssel. Ez az esemény még inkább igazolja igyekezetünket, hogy Oroszországot az ukrajnai feszültség csökkentésére irányuló azonnali lépésekre, valamint a fenntartható tűzszünet és a béke irányába mutató intézkedések támogatására bírjuk, amelyekre az ukrán kormány következetesen javaslatokat tesz.

Forrás: Statement by the Press Secretary on Malaysian Airlines Flight 17 |The White House | Office of the Press Secretary |For Immediate Release | July 17, 2014

További források angol nyelven:

Crash of Malaysia Airlines Flight MH17 in Eastern Ukraine | Press Statement | Secretary of State John Kerry |Washington, DC, July 17, 2014

Malaysia Jet Crashes Near Ukraine-Russia Border. CSPAN, JULY 17, 2014

 

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.