SAMANTHA POWERNEK, AZ USA ÁLLANDÓ ENSZ NAGYKÖVETÉNEK A BIZTONSÁGI TANÁCS UKRAJNÁVAL FOGLALKOZÓ ÜLÉSÉN ELHANGZOTT BESZÉDE

New York, 2014. július 18.

Köszönöm, Elnök úr!

Tegnap mindannyiunkat megrázott a maláj légitársaság MH17-es járatának lezuhanása. A fedélzeten lévő 298 személy–283 utas és 15 főnyi személyzet—mindegyike életét vesztette. Ahogy tegnap az utaslistát néztük, három név mellett az „I” jelzést láttuk. Tudjuk, hogy az „I” jelentése infant, azaz csecsemő.

Nem találhatunk megfelelő szavakat, amelyekkel az áldozatok családjainak és hozzátartozóinak kifejezhetnénk az együttérzésünket. Azt azonban megígérhetjük, hogy nem nyugszunk addig, amíg ki nem derítjük, hogy mi történt. Azonnali hatállyal meg kell indítani egy minden részletre kiterjedő, hiteles és akadályoktól mentes nemzetközi vizsgálatot. Az elkövetőket bíróság elé kell állítani. Az Egyesült Nemzetek egyetlen tagállama sem oltalmazhatja őket.

Hadd osszam meg Önökkel, hogy hogyan értékeljük, amit eddig megtudtunk.

Értékelésünk szerint a maláj légitársaság MH17-es járatát, mely fedélzetén 298 emberrel Amszterdamból Kuala Lumpurba tartott, nagy valószínűséggel egy Kelet-Ukrajna szeparatisták kezén lévő területéről indított SA-11 föld-levegő rakétával lőtték le.

 • Az utasszállító tízezer méter magasan haladt a tengerszint felett, s sebessége megfelelt a kereskedelmi forgalom számára szolgáló légifolyosón haladó utasszállítókénak. A járat a számára kijelölt transzponder kódot továbbította,  repülési adatai nyilvánosan követhetőek voltak az interneten. Semmi fenyegető vagy provokatív nem volt az MH17-es járatban.
 • A határ mentén működő SAM rendszerek közül csak az SA-11, az SA-20 és az SA-22 SAM rendszerek képesek arra, hogy eltaláljanak egy tízezer méter magasan haladó repülőgépet. Kizárhatjuk a szeparatisták birtokában lévő kisebb hatótávolságú rakétákat, mint pl. a vállról indítható MANPAD-ek, az SA-8 és az SA-13-as rendszerek, amelyek nem tudnak eltalálni egy ilyen magasságban utazó gépet.
 • Csütörtökön, a kora reggeli órákban egy nyugati riporter Snizhe közelében egy SA-11 SAM légvédelmi rendszerről tett jelentést, és órákkal a katasztrófa előtt a gép lezuhanásának a helyszínéhez közel szeparatistákat láttak egy SA-11-es rendszerrel.
 • A szeparatisták először egy katonai szállítógép lelövését vállalták, s olyan videókat tettek közzé, amelyeket most a maláj utasszállító katasztrófájához kapcsolunk. Azzal dicsekedtek a közösségi oldalakon, hogy lelőttek egy gépet, később azonban letörölték ezeket az üzeneteket.
 • Az SA-11 komplex műszaki felépítése miatt valószínűtlen, hogy a szeparatisták hozzáértő személyzet segítsége nélkül működtetni tudnák. Ezért nem zárható ki, hogy orosz technikai segítséget kaptak a rendszer használatához.

Az ukránok leltárában szerepel SA-11. Ugyanakkor viszont nincs tudomásunk arról, hogy a lelövés körzetében működne SAM rendszerük. S ami ennél is fontosabb, az ukrán légierő a válság kezdete óta egyetlen rakétát sem lőtt ki, bár orosz repülőgépek feltételezetten számos esetben megsértették a légterét.

 • Ez is az orosz támogatással működő szeparatisták cselekvésmintáját követi. Június 13-án a szeparatisták lelőttek egy ukrán szállítógépet, amelyen 40 ejtőernyős és 4-főnyi személyzet tartózkodott. Amikor június 24-én itt, e Tanácsban az egyoldalú ukrán tűzszünetet üdvözöltük, arról kaptunk hírt, hogy az ukrán szeparatisták lelőttek egy ukrán helikoptert, s a fedélzeten lévő 9 személy meghalt.
 • Július 14-én a szeparatisták egy 6000 méter magasan repülő ukrán katonai teherszállítógép lelövését vállalták magukra, július 16-én pedig egy ukrán vadászrepülőét.

Ha valóban orosz támogatással működő ukrán szeparatisták állnak a polgári utasszállítógép lelövése mögött, akkor nekik és támogatóiknak jó okuk van arra, hogy eltüntessék a bűnjeleket. Ezért rendkívül fontos, hogy azonnal meginduljon a vizsgálat.

Először az EBESZ speciális megfigyelő missziójának kellene eljárnia, s első reakciói nyomán kezdhetnék meg a vizsgálódást a nemzetközi szervezetek és az egyes országok, akik állampolgáraikat vesztették a tragédiában. Obama elnök tegnap biztosította Porosenko ukrán elnököt arról, hogy kérésére az amerikai szakértők minden lehetséges segítséget megadnak. Porosenko felkérte a független és hiteles Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet arra, hogy csatlakozzon a vizsgálathoz.

Rendkívül fontos, hogy a nemzetközi vizsgálatot végzők biztonságosan, szabadon, és azonnali hatállyal hozzáférhessenek a lezuhant gép roncsaihoz.  Minden érintett félnek—Oroszországnak, az oroszbarát szeparatistáknak és Ukrajnának—el kell fogadnia az azonnali tűzszünetet, hogy a nemzetközi vizsgálatot végzők a helyszínhez férhessenek.  Ennek megvalósulásához a speciális megfigyelő missziótól várjuk, hogy a szeparatisták és a térség más résztvevői között egyezséget teremtsen. A bizonyítékoknak eredeti állapotukban kell maradniuk, s a területen orosz támogatással működő szeparatistáknak azonnal vissza kell hozniuk és át kell adniuk a helyszínről eltávolított összes bizonyítékot. Oroszországnak segítenie kell abban, hogy ez megtörténjen.

Bár szükségünk lesz bizonyos időre ahhoz, hogy teljes bizonyossággal megállapítsuk, hogy ki lőtte le az ártatlan emberekkel teli gépet, a biztonsági Tanács és a nemzetközi közösség legtöbb tagja már hónapok óta figyelmeztet arra, hogy milyen pusztítással jár majd, ha Oroszország nem állítja le, amit elindított, nem fékezi meg, amit elszabadított.

A tegnapi szörnyűség világosan ehhez kapcsolódik: a szeparatista erők az orosz kormány támogatásával folytatják Ukrajna destabilizálását, s aláássák a megválasztott ukrán vezetők erőfeszítéseit, akik egy stabil, egységes, biztonságos, és saját jövőjének kialakítására képes, demokratikus Ukrajnát akarnak teremteni.

Oroszország azt állítja, hogy békét szeretne Ukrajnában, azonban mi többször és ismételten bizonyítékokat tártunk e Tanács elé arról, hogy Oroszország nem hagy fel a szeparatisták támogatásával. Újra és újra a válság csillapítására szólítottuk fel az orosz kormányt, arra, hogy vessen véget a harcosok és fegyverek Ukrajnába áramlásának, szorítsa rá a szeparatistákat, hogy fogadják el a tűzszünetet és engedjék szabadon a túszaikat, s támogassák a tárgyalások ütemtervét. Putyin elnök újra és újra elkötelezte magát a párbeszéd és a béke megteremtése mellett: áprilisban Genfben, júniusban Normandiában, e hónap elején Berlinben. S minden egyes alkalommal megszegte a szavát.

Íme, amit tudunk:

 • Az utóbbi néhány hétben Oroszország megnövelte a dél-nyugati területén állomásozó tankok, páncélozott járművek és rakétavetők számát. Fejlettebb légvédelmi rendszerek is érkeztek ide.
 • Moszkva a közelmúltban a szovjet időszakból származó tankokat és ágyúkat juttatott el a szeparatistáknak, és számos katonai jármű lépte át a határt.
 • Több ukrajnai város múlt hétvégi visszafoglalása után ukrán tisztviselők olyan katonai eszközöket fedeztek fel, amelyeket orosz eredetűként azonosítottak, köztük vállról indítható rakétákat, aknákat, gránátokat, katonai élelmiszer-ellátmányt, járműveket és egy pontonhidat.
 • A szeparatisták ellenőrzése alól felszabadított területeken az ukrán erők nagy mennyiségű orosz eredetű katonai eszközt találtak, köztük az eszközök kísérő dokumentumait, amelyek tanúsítják a szóban forgó eszközök orosz voltát.
 • A szeparatista harcosok toborzása egyre nagyobb méreteket ölt Oroszországban, és a szeparatisták olyan önkéntesek jelentkezését várják, akiknek tapasztalata van olyan nehézfegyverek működtetésében, mint a tank vagy a légvédelmi tüzérségi fegyverek. Oroszország engedélyezte, hogy a „Donyecki Népköztársaságból” érkező hivatalnokok Moszkvában toborzóirodát állítsanak fel.
 • A szeparatisták június közepén foglyul ejtették Nadja Szavcsenkót, az ukrán hadseregben nagyívű katonai karriert befutott ukrán pilótanőt. Most az oroszországi Voronyezsben tartják fogva. Az ukrán állami szervek szerint szeparatisták szállították Oroszországba.
 • Oroszország továbbra is új erőket csoportosít az ukrán határ közvetlen közelébe.

Továbbá múlt hétfőn Ukrajna légterében lelőtték az ukrán légierő egyik teherszállító gépét, szerdán pedig egy ukrán vadászgépet, ugyancsak ukrán légtérben. Az ukrán kormány úgy gondolja, hogy mindkét esetben orosz területről tüzeltek rájuk.

Az Ukrajna destabilizálására irányuló folyamatos orosz tevékenység az oka, hogy az Egyesült Államok szankciókat helyezett az orosz gazdaság védelmi, energia- és pénzügyi szektoraira, a pénzügyi intézményeket is beleértve.

Befagyasztjuk az orosz védelmi ipar számos vállalatának vagyonát. Leállítjuk a új  kifizetéseket néhány igen fontos orosz bank és energiaipari vállalat felé. Ezek jelentős szankciók, s egyúttal célzottak is—úgy alakítottuk ki őket, hogy a lehető legnagyobb hatást tegyék Oroszországra, de egyúttal korlátozott legyen a továbbgyűrűző hatásuk, amely hátrányosan érinthetné az amerikai vállalatokat és szövetségeseink vállalatait. Ezen a héten az európai Unió is az Oroszország elleni szankciók kibővítését jelentette be. Az üzenet világos és egységes: amennyiben Putyin elnök a feszültség szítása mellett dönt, ahelyett, hogy csökkentené, a nemzetközi közösség további költségekkel járó szankciókkal fogja sújtani.

Azonban egyikünk sem ezt akarja! Mi és szövetségeseink a diplomáciai megoldás hívei vagyunk, akárcsak az ukrán kormány és az ukrán emberek, akik látták meghalni szomszédjaikat, barátaikat és családtagjaikat egy szükségtelen konfliktus miatt. Porosenko elnök következetesen cselekedetekkel támasztotta alá a szavait. Átfogó béketervet terjesztett elő és egyoldalú tűzszünetet hirdetet—az illegális fegyveres csoportok és moszkvai támogatóik mindkettőt cinikusan elutasították.

Porosenko elnök terve amnesztiát ígér azoknak a szeparatistáknak, akik önként leteszik a fegyvert, és akik nem követtek el főbenjáró bűnöket. Az elnök azt ígéri, hogy biztonságos folyosót létesítenek az orosz fegyveresek számára, hogy visszatérhessenek Oroszországba; munkahelyteremtő programot indítanak az érintett területeken; széleskörű decentralizációt és a keleti régiókkal indított párbeszédet kezdeményeznek; vállalják az önkormányzati választások korábbra hozatalát; valamint a nyelvet, az ünnepeket és a szokásokat érintő kérdésekben fokozott mértékű helyi felügyeletet biztosítanak. Porosenko elnök Kelet-Ukrajna lakosait is megszólította, és tervei között szerepel az alkotmány reformja, amely a helyi régióknak nagyobb felhatalmazást adna, hogy megválaszthassák a régiós vezetőket, és hogy megvédhessék a régiókban beszélt nyelveket. Azt mondta, hogy országon belül vagy kívül, bármely biztonságos helyen hajlandó találkozni a szeparatistákkal.

Az ukrán válság során az Egyesült Államokat következetesen egy cél vezérelte: a stabil, békés és demokratikus Ukrajna támogatása. Nem elégszünk meg az erőszak átmeneti szünetével. Oroszországnak fel kell hagynia Ukrajna destabilizálásával, s engednie kell, hogy minden ukrán ember egy demokratikus politikai folyamat során határozhasson saját jövőjéről.

Míg mi most itt ülünk, a megfeketedett, füstölgő ukrajnai tájon 300 ember—ártatlan csecsemők, gyerekek, nők és férfiak—szétszóródott maradványai fekszenek. Az áldozatok legalább kilenc különböző országból valók. Könnyen jöhettek volna bármelyikünk országából. Sajátunkként kell kezelnünk mindannyiukat.

Kötelességünk minden egyes áldozat, a családjuk és országuk iránt, hogy kiderítsük, mi miatt zuhant le az a gép, s felelősségre vonjuk az elkövetőket. Semmi ne állítson meg bennünket abban, hogy az igazságszolgáltatás elé juttassuk a felelősöket! Ez a szörnyű támadás egy olyan válság kapcsán következett be, amelyet a szeparatistáknak nyújtott orosz segítség szított fegyverekkel, felszereléssel és kiképzéssel, valamint kötelezettségeik megszegésével és az ENSZ alapokmányában foglalt alapelvek figyelmen kívül hagyásával.

Ez az esemény még inkább igazolja igyekezetünket, hogy Oroszországot az ukrajnai feszültség csökkentésére irányuló azonnali lépésekre, valamint a fenntartható tűzszünet és a béke irányába mutató intézkedések támogatására bírjuk, amelyekre az ukrán kormány következetesen javaslatokat tesz.

Véget lehet vetni ennek a háborúnak is. Oroszország el tudja érni, hogy véget érjen. Oroszországnak el kell érnie, hogy véget érjen!

Forrás: Remarks by Ambassador Samantha Power, Permanent Representative of the United States to the United Nations, at the Security Council Meeting on Ukraine | Samantha Power | U.S. Permanent Representative to the United Nations | New York, NY | July 18

 

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.