OROSZORSZÁG NEM TESZ ELEGET A HATÁR OROSZ OLDALÁN VÉGZENDŐ ÉRDEMI MEGFIGYELÉSRE VONATKOZÓ KÉRÉSEKNEK

Sajtóközlemény  | Az USA EBESZ képviselete/USOSCE | 2014. július 24.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Állandó Tanácsának mai ülésén az Egyesült Államok, s a többi résztvevő ország még mindig a szeparatisták ellenőrzése alatt álló terület felett lelőtt MH17-es malajziai utasszállítógépet gyászolta—ezt az értelmetlen tragédiát, amelyben csaknem 300 ártatlan férfi, nő és gyermek vesztette életét.

A tragédia feletti szomoróságunkat még tetézi, hogy emberek idézték elő: nem történhetett volna meg, ha az oroszok nem képezik ki, és nem juttatják kifinomult fegyverekhez az erőszakos szeparatistákat.

Az Állandó Tanács azt a határozatot fogadta el, hogy kisszámú megfigyelőt küld az az orosz-ukrán határ orosz oldalának két állomására.

Daniel Baer nagykövet, az Egyesült Államok állandó EBESZ képviselője most is súlyos csalódottságának adott hangot az Orosz Föderáció sérelmes viselkedése miatt. „Mivel Oroszország továbbra is fegyvereket küld át az orosz-ukrán határon, mintegy megcsúfolva mindazok emlékét, akik az oroszok cselekedetei miatt pusztultak el—mélységesen csalódott vagyok amiatt, hogy csak két kicsi orosz ellenőrzőponthoz hajlandó odaengedni a nemzetközi megfigyelőket.”

Bár számos delegáció kérte, hogy nagyobb területre terjesszék ki a megfigyelést, Oroszország a lehető legkisebbre—egy közel 2000 km hosszúságú szárazföldi határ két kicsi, párszáz méteres állomására—korlátozza a feladatot.

„Mondjuk ki világosan: ez nem fogja ténylegesen számba venni, hogy milyen sok orosz fegyver, személyzet és pénz áramlik át a határon”—mondta Baer nagykövet. „S e kis porhintés az MH17 katasztrófája miatt gyászolókat sem győzi meg arról, hogy Oroszország bármit is tesz a kelet-ukrajnai szeparatistáknak juttatott illegális fegyverszállítmányok és egyéb támogatások leállításáért.”

A Nagykövet így folytatta: „Az ukrajnai Krím-félsziget bekebelezésére irányuló kísérlet, s az erőszakos kelet-ukrajnai szeparatisták elfogadhatatlan támogatása miatt Oroszország elszigetelődött a nemzetközi közösségtől. Amint az Obama elnök világossá tette, ha Oroszország így folytatja tovább, „viselkedéséért egyre magasabb árat fizet majd”.

Forrás: Russia Rejects Calls for Substantial Monitoring of Russian Side of Border | PRESS RELEASE | July 24, 2014

 

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.