A G-7 VEZETŐINEK NYILATKOZATA UKRAJNÁRÓL

Fehér Ház | Sajtószóvivői Iroda | 2014. július 30.| Azonnali közzétételre

Mi, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok vezetői, valamint az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökei súlyos aggodalmunkat fejezzük Oroszország cselekedetei miatt, amelyekkel folyamatosan aláássa Ukrajna szuverenitását, területi integritását és függetlenségét. Ismételten elítéljük a Krím-félsziget illegális orosz bekebelezését és a Kelet-Ukrajna de-stabilizálására irányuló tevékenységet.  Ezek a cselekedetek elfogadhatatlanok és sértik a nemzetközi jogot.

Elítéljük a maláj légitársaság MH17-es gépének tragikus lelövését és 298 ártatlan ember halálát. Azonnali, teljes, akadályozatlan és átlátható nemzetközi vizsgálatot követelünk! Arra szólítunk fel minden részvevő felet, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács 2166. határozata értelmében a katasztrófa helyszínén és környékén haladéktalanul léptessenek életbe tűzszünetet, őrizzék meg és tartsák teljes tiszteletben azt, hogy a vizsgálatot végzők megkezdhessék a munkát, összegyűjthessék az áldozatok földi maradványait és személyes tárgyait.

Ez a rettenetes esemény vízválasztó is lehetett volna e válságban, ha hatására Oroszország felfüggeszti Ukrajnában az illegális fegyveres csoportok támogatását, biztosítja Ukrajnával közös határát, s leállítja a fegyverek, felszerelések és harcosok egyre fokozódó átáramlását, hogy gyorsan és érdemi módon enyhülhessen a feszültség.

Azonban Oroszország sajnálatos módon nem változtatott az addigiakon. Ezen a héten mindannyian újabb összehangolt szankciókat jelentettünk be Oroszország ellen, az orosz gazdaság kulcsfontosságú ágazataiban működő specifikus vállalatokat is beleértve. Szerintünk igen fontos demonstrálnunk az orosz vezetőknek, hogy le kell állniuk a kelet-ukrajnai szeparatisták támogatásával, s érdemi módon részt kell venniük a politikai folyamat feltételeinek megteremtésében.

Továbbra is az a meggyőződésünk, hogy létezik politikai megoldás is az egyre több civil áldozatot követelő válságra. Mi az ukrán válság békés megoldását szorgalmazzuk, és hangsúlyozzuk annak fontosságát, hogy haladéktalanul hozzáfogjanak Porosenko elnök béketervének megvalósításához. Ezért minden felet arra buzdítunk, hogy a július 2-ai Berlini Nyilatkozat alapján Ukrajna területi egységének fenntartása érdekében hozzanak létre azonnali, tényleges és fenntartható tűzszünetet. Oroszországot felszólítjuk arra, hogy vesse latba a szeparatista csoportokra gyakorolt befolyását, s többek között az EBESZ megfigyelőkön keresztül biztosítsa a határ hatékony védelmét. Támogatjuk a tűzszüneti feltételek megteremtésében központi szerepet játszó EBESZ-t és a háromoldalú kontaktcsoportot.

Oroszországnak még most is módjában áll, hogy a feszültség csillapítása mellett döntsön, ami a szankciók feloldásához vezetne. Ha mégsem így tesz, biztosítani fogjuk, hogy káros cselekedeteiért még nagyobb árat fizessen.

Forrás: |G-7 Leaders Statement on Ukraine | The White House | Office of the Press Secretary | For Immediate Release |July 30, 2014

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.