A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚS ROMA NÉPIRTÁSRA EMLÉKEZÜNK

KERRY KÜLÜGYMINISZTER nyilatkozata |Sajtószóvivői Iroda | 2014. augusztus 1. Azonnali közlésre

Ma megállunk egy pillanatra és azokra a százezrekre gondolunk, azokra a roma férfiakra, nőkre és gyerekekre, akiket a nácik oly kegyetlenül és értelmetlenül meggyilkoltak a második világháború során.

Hetven évvel ezelőtt ezen a napon terelték ki a roma férfiakat, nőket és gyerekeket auschwitzi barakkjaikból és küldték a gázkamrába őket. A nácik egyetlen éjszaka leforgása alatt 2879 romát küldtek a halálba. Teljes családok vesztek oda.

Ma a tizenegy országból Auschwitzba küldött huszonháromezer romára emlékezünk, s arra a tizenkilencezerre, akik odavesztek. Azokra a férfiakra, nőkre és gyerekekre gondolunk, akik embertelen orvosi kísérletekbe haltak bele, és a sok-sok többire, akikkel a betegségek és az éhezés végzett. S ne feledjük, hogy a romák szörnyű legyilkolása nem állt meg a tábor falainál. Egyes náci megszállás alatt lévő területeken felsorakoztatták a romákat, a falu szélén lelőtték és tömegsírokba hajították őket.

Gondoljunk arra is, hogy mindannyiunk közös felelőssége, hogy határozottan ellenálljunk a bigottság és az igazságtalanság fullánkjainak. Még ma is fennáll a romákkal szembeni rasszizmus, s ha valahol felüti a fejét a fajgyűlölet, az veszélyt jelent máshol, másokra nézve is. El kell utasítanunk a felbukkanó előítéleteket, mivel tudjuk, hogy a gyűlölet szavai gyakran a gyűlölet tetteibe torkollanak.

Az előítéletek leküzdéséhez kritikusan fontos, hogy tanítsunk a holokauszt idejének roma tapasztalatairól. Követendő példának tartjuk, ahogyan Németország ápolja a nácizmus roma áldozatainak emlékét, beleértve a két évvel ezelőtt felavatott berlini emlékművet is.

Tanulhatunk a történelmünkből, s együtt, az eljövendő generációk érdekében, változtathatunk is a folyásán.

Forrás: Statement in Commemoration of the World War II Genocide of Roma |STATEMENT BY SECRETARY KERRY | U.S. DEPARTMENT OF STATE | Office of the Spokesperson | For Immediate Release | August 1, 2014

 

This entry was posted in Society & Values and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.