AZ USA TOVÁBBI SEGÍTSÉGET AJÁNL A NYUGAT-AFRIKÁBAN TERJEDŐ EBOLA MEGFÉKEZÉSÉHEZ

Az ebola tüneteit felsoroló tábla

A USAID különítményt telepít Nyugat-Afrikába az ebolajárvány elleni amerikai védekezés koordinálására (CDC fotó)

2014. augusztus 6.

Washington—Az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) augusztus 5-én bejelentette, hogy az ebolajárvány terjedése elleni amerikai kormányintézkedések koordinálására katasztrófavédő különítményt telepít Nyugat-Afrikába.

A kór eddig több mint 1700 embert betegített meg, akik közül 900-nál többen meg is haltak.

A USAID külföldi katasztrófavédelemmel foglalkozó osztályának munkatársaiból összeállított különítmény felügyeli majd a legfontosabb területeket, így például a Védelmi Minisztériummal, az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumával és más szövetségi hivatalokkal összehangoltan folytatott tervezést, műveleteket és logisztikát.

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) járványügyi központok munkatársai szintén részt vesznek majd a különítmény munkájában, ők vezetik a közegészségügyi és gyógyászati tevékenységeket.

Ezen felül az USAID bejelentette, hogy további 5 millió dollárral segíti a nemzetközi közösség ebola elleni erőfeszítéseit.

A támogatással tovább bővítik az USAID Guineában, Sierra Leonéban és Libériában működő ebola elleni programjait. Ezek részint a fertőzöttek felismerésében segítenek, részint a fertőzés terjedését gátolják. Az utóbbi érdekében tisztasági csomagokkal, szappannal, fertőtlenítővel, kesztyűkkel, maszkokkal és egyéb kellékekkel látják el a klinikákat és a háztartásokat.

A USAID olyan ismeretterjesztő kampányokat is támogat, amelyek a betegségről és tüneteiről tájékoztatják az érintett országok lakosságát és egészségügyi dolgozóit. Az információt a rádió, a helyi média, s feliratok útján terjesztik.

A USAID az új támogatáson túl 2,1 millió dollárt adott a WHO-nak és az UNICEF-nek több mint 30 szakember kihelyezésére és további ebola elleni intézkedésekre.

A Védelmi Minisztérium augusztus 5-én külön bejelentette, hogy Chuck Hagel védelmi miniszter belső ebola munkacsoportot hozott létre annak kidolgozására, hogy a minisztérium hogyan segítheti a legjobban a vírus terjedésének megakadályozására irányuló nemzetközi erőfeszítéseket.

A Pentagon sajtószóvivője, John Kirby ellentengernagy elmondta, hogy a különleges műveleti ügyek és alacsony intenzitású konfliktusok terén illetékes honvédelmi államtitkárt, Michael D. Lumpkint jelölték ki a munkacsoport élére.

Kirby egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy az USA Afrikai Parancsnokságának tevékenységét nem befolyásolta az ebola vírus. „De világos, hogy ugyanolyan szoros figyelemmel kísérjük, mint mindenki más—itt, az Egyesült Államokban ez tárcaközi erőfeszítés.”

Elmondása szerint egy kis létszámú védelmi személyzet marad Nyugat-Afrikában, akik Libériában, az amerikai hadsereg járványügyi kutatóintézetéhez (U.S. Army Medical Research Institute of Infectious Diseases/AMRIID) rendelten dolgoznak.

Ők diagnosztikai laboratóriumokat állítottak fel, személyes védőfelszerelést biztosítanak a tesztekkel foglalkozóknak, továbbá több ezer ebola tesztkészletet osztottak ki a laboratóriumok személyzetének.

Sierra Leone területén jelenleg nincsen a Védelmi Minisztériumhoz tartozó ember, de az AMRIID itt is kialakította a diagnosztikai laboratóriumi képességeket.

Forrás: U.S. Offers More Aid for Response to Ebola in West Africa

További források (angol nyelven):

State’s Williams on Combating Ebola Threat

Deputy Assistant Secretary of State for African Affairs Bisa Williams testifies before a House Foreign Affairs subcommittee on the Ebola crisis in Guinea, Liberia, Sierra Leone and Nigeria (Transcript/Remarks/Statement, Created on August 07, 2014)

Director of U.S. Centers for Disease Control on Ebola Outbreak

U.S. Centers for Disease Control and Prevention Director Thomas Frieden testifies before a House of Representatives subcommittee on the current epidemic (Transcript/Remarks/Statement, Created on August 07, 2014)

USAID’s Pablos-Méndez on Combating Ebola Threat

U.S. Agency for International Development Assistant Administrator for Global Health Ariel Pablos-Méndez testifies before a House of Representatives (Transcript/Remarks/Statement, Created on August 07, 2014)

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.