AZ ELNÖK NYILATKOZATA IRAKRÓL

Fehér Ház | Sajtószóvivői Iroda | 2014. augusztus 9.

ELNÖK: Jó napot kívánok! Az utóbbi két napban amerikai pilóták és legénységek bátran és szakértelemmel szolgáltak Irak ege felett.

Először is: az amerikai erők célzott légitámadásokat hajtottak végre az Erbil városa melletti terrorista erők ellen, hogy megakadályozzák őket abban, hogy elérjék a várost, és hogy megvédjék amerikai diplomatáinkat és katonai személyzetünket.  A csapások ez idáig sikeresen elpusztították a fegyvereket, melyeket az Iszlám Állam (IS) terroristái Erbil ellen használhattak volna. Eközben a kurd erők a földön folytatták a város védelmét, és az Egyesült Államok és az iraki kormány fokozta a kurd erők harcának katonai támogatását.

Másodszor: folytatjuk humanitárius erőfeszítéseinket a Szindzsár-hegyen rekedt férfiak, nők és gyermekek megsegítésére. Az amerikai erők eddig két segélyszállítmányt dobtak le sikeresen, melyek több ezer adag ételt és több ezer gallon vizet jutattak a kétségbeesett helyzetben lévő férfiaknak, nőknek és gyermekeknek.  Amerikai repülőgépek vannak olyan helyeken, ahonnan lecsaphatnak a hegy körzetében tartózkodó terroristákra, hogy segítsék az iraki erők kitörését az ostromból és a csapdába esettek kiszabadítását.

Bár most ezekkel a sürgető helyzetekkel foglalkozunk, továbbra is egy átfogóbb stratégiára törekszünk Irakban.  Meg fogjuk védeni az Irakban tartózkodó amerikai állampolgárokat, legyenek azok diplomaták, civilek, vagy katonák. Ha ezek a terroristák az épületeinket, vagy az ott dolgozókat fenyegetik, cselekedni fogunk a mieink védelme érdekében.

Továbbra is katonai segítséggel és tanácsokkal segítjük az iraki kormányt és a kurd erőket a terroristák elleni harcukban, hogy e terroristák ne hozhassanak létre állandó menedéket.

Továbbra is együtt dolgozunk a nemzetközi közösséggel a növekvő humanitárius válság kezelésén. Most is, miközben figyelmünket a népirtás megakadályozására és a hegyen lévő férfiak, nők és gyermekek megsegítésére összpontosítjuk, számtalan iraki – köztük sok keresztény is – vált üldözötté, vagy menekült el otthonából.

Ma reggel beszéltem David Cameronnal, az Egyesült Királyság miniszterelnökével és Hollande francia elnökkel. Örömömre szolgál, hogy mindkét vezető kifejezte, hogy határozottan támogatja akcióinkat, és biztosítottak arról, hogy csatlakoznak hozzánk az oly sokat szenvedő iraki civilek humanitárius megsegítésében. Amerika újra csak büszke arra, hogy legközelebbi barátaival és szövetségeseivel együtt cselekedhet.

Szélesebb kitekintésben: az ENSZ sürgősséggel dolgozik a fenyegetett területekről elmenekülő irakiak támogatásának segítésén. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy élelmet, vizet és szükségszállást biztosítsanak.  Felhívásaimban én is tovább sürgetem szövetségeseinket és partnereinket szerte a világon, hogy csatlakozzanak hozzánk e humanitárius erőfeszítésben.

Végezetül, továbbra is arra szólítjuk fel az irakiakat, hogy fogjanak össze és hozzanak létre egy mindenkit képviselő kormányt, amelyre Iraknak most szüksége van. Biden alelnök folyamatosan kapcsolatban van az iraki vezetőkkel, bagdadi munkatársaink pedig szoros kapcsolatban állnak az iraki kormánnyal.  Végső soron minden iraki közösséget veszélyeztetnek e barbár terroristák, s minden iraki közösségnek meg kell védenie országukat.

Akkor, amikor a kurdok és iraki kisebbségek helyzetére összpontosítunk északon, Irak más részein a szunniták és síták szenvedtek súlyosan az IS kezétől. Amint  hivatalban lesz a mindenkit képviselő kormány, biztos vagyok benne, hogy az irakiakat könnyebb lesz mozgósítani az IS ellen, barátainkat és szövetségeseinket pedig a nagyobb támogatás érdekében. Végeredményben csak az irakiak tudják Irak biztonságát és stabilitását biztosítani. Az Egyesült Államok ezt nem teheti meg helyettük, de partnereik lehetünk és leszünk eme erőfeszítéseikben.

Még egy utolsó gondolat – minden további lépést illetően ezután is konzultálunk majd a Kongresszussal és szorosan együttműködünk szövetségeseinkkel és partnereinkkel. S mint amerikaiak, továbbra is hálásak leszünk az egyenruhás férfiaknak és nőknek, akik a műveleteket végrehajtják. A hívásra készen állnak – mint mindig. Amikor megkapták feladatukat, kiválóan cselekedtek – ahogyan mindig is teszik. S mikor látjuk, hogy büszkeséggel és együttérzéssel szolgálnak, megvédik az amerikai állampolgárokat és olyan emberek életét mentik meg, akikkel sohasem találkoztak, akkor büszkék vagyunk arra, hogy amerikaiak vagyunk – ahogyan mindig is büszkék leszünk.

Forrás: Statement by the President on Iraq | The White House | Office of the Press Secretary | August 9, 2014

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.